Je leest:

Zonnebootrace in Friesland

Zonnebootrace in Friesland

Auteur: | 27 juni 2006

Friesland is in de ban van de Elfstedentocht, al gaat het dan om een race voor zonneboten. De vaartuigen op zonne-energie leggen de 220 kilometer in zes dagen tijd af. Aan de Frisian Nuon Solar Challenge doen 27 teams uit verschillende landen mee.

Kort na de start was er al een eerste afvaller te bespeuren. De boot van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden kreeg tijdens de wedstrijd van zondag problemen met een van de accu’s. Het ding ontplofte en de boot zonk. Door de flinke rookontwikkeling ontruimde de brandweer korte tijd het terrein. Bij het ongeluk raakte niemand gewond. De boten werden tijdens de proloog van zondag ook nog eens gehinderd door zware bewolking en regen. Desondanks werden behoorlijke snelheden gehaald.

Klunen

Het klassement is verdeeld in een- en tweepersoonsboten. Het ontwerp is bijna geheel vrij. Er geldt alleen een maximale lengte voor de boot, de diepgang mag niet meer zijn dan een meter en het motorvermogen mag niet groter zijn dan 750 Watt. De deelnemers doen er zelf verstandig aan het ontwerp niet te zwaar te maken. Net als bij de Elfstedentocht op de schaats moet er af en toe worden ‘gekluund’. Dat wil zeggen dat de boten over een dijk of een weggetje moeten worden getild waarna de tocht over het water verder kan.

Favoriet is de zonneboot van Technische Universiteit Delft. De TU heeft een reputatie hoog te houden als het gaat om dit soort races. Zij wonnen al drie keer de Solar Challenge met auto’s in Australië. Net als de tweejaarlijkse autorace moet de Frisian Solar Challenge de belangstelling voor alternatieve energievormen en de bijbehorende techniek een duwtje in de rug geven.

Racen op zonne-energie: World Solar Challenge

Dit artikel is een publicatie van Radio Nederland Wereldomroep (RNW).
© Radio Nederland Wereldomroep (RNW), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 27 juni 2006
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.