Je leest:

Zipnagel

Zipnagel

Auteur: | 12 juli 2005

Yoshio Hayasaki (Tokushima University) en zijn team hebben de oplossing in handen voor al die mensen die regelmatig hun zipdisk kwijt zijn. Met een snel aan- en uitflikkerende laser kunnen ze zo’n vijf megabit aan data in een vingernagel opslaan.

Hayasaki werkt met laserpulsjes die een femtoseconde (10-15 s) duren: daarmee bestraalt hij stukjes vingernagel van 3,1 micrometer doorsnede. Een bestraald stukje nagel gaat fluoresceren: onder de juiste belichting lichten alleen de gelaserde nagelstukjes op. De plekken ontstaan doordat de laser het eiwit keratine in de nagel afbreekt; zonder dat eiwit gaat de nagel fluoresceren.

Toch een halve megabyte aan opslagruimte, zo’n nagel… bron: BigFoto.com

Met zijn lasermethode kan Hayasaki nagels een patroon van heldere en donkere stukken geven – net als de aan/uit bits in een computer. Eenmaal ingebrand blijkt de informatie goed houdbaar. De onderzoekers zien 172 dagen na het inbranden geen achteruitgang in de kwaliteit van de gegevens. Omdat de nagel continu groeit, verschuiven de data in de loop der tijd wel richting vingertop. Eens per half jaar opnieuw de gegevens inbranden moet volgens Hayasaki voldoende zijn om de natuurlijke groei voor te blijven. De “gebruiker” moet natuurlijk geen nagelbijter zijn.

Na zijn eerste laserexperimenten op nagels ging Hayasaki de diepte in. Omdat DVDs hun gegevens in verschillende lagen (de een onder de ander) bewaren, moet een nagel dat ook kunnen. Door de inbrandlaser met een lens te bundelen op een bepaalde diepte onder het nageloppervlak wist Hayasaki drie gegevenslagen over elkaar te leggen. De uitleesapparatuur kan prima selecteren welke laag het bekijkt; in één klap was de opslagcapaciteit verdrievoudigt.

Stippenpatroon in een nagel gelaserd op (van links naar rechts) 40, 60 en 80 micrometer diep; de gebruikte uitleesapparatuur kan elke laag apart uitlezen. Het witte balkje stelt 10 micrometer voor. bron: Hayasaki et. al., Optics Express. Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Hayasaki’s nagel-opslag kan qua opslagcapaciteit niet concurreren met een beetje USB-stick, zelfs niet als hij alle vingers en tenen gebruikt. De mogelijke toepassing ligt dan ook op een ander vlak. “Ik heb er een hekel aan om allerlei pasjes mee te moeten dragen”, zegt Hayasaki. “Een belangrijke toepassing wordt persoonlijke authenticatie.” Een digitale vingerafdruk in de nagel dus, als alternatief voor bijvoorbeeld iris-foto’s in het paspoort.

Hayasaki deed zijn eerste experimenten op losse stukjes nagel, maar daar komt verandering in: “Nu gaan we een femtoseconde-laser ontwikkelen die data kan wegschrijven terwijl hij compenseert voor de bewegingen van een vinger”, voorspelt de onderzoeker. Of vrouwen met lange nagels meer geheugenruimte hebben, en of nagellak de opslag kan verpesten, vertelde hij niet.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 12 juli 2005
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.