Je leest:

Zijn de koralen nog te redden?

Zijn de koralen nog te redden?

Auteur: | 17 maart 2005

De kwaliteit van de koraalriffen overal op de wereld gaat in hoog tempo achteruit. Een internationaal team van mariene ecologen dringt er nu in de Verenigde Staten op aan dat er eindelijk actie ondernomen wordt om deze kwetsbare ecosystemen te redden.

In Science publiceert het team deze week een essay met de titel ‘Are U.S. coral reefs on the slippery slope to slime?’ (‘Zijn de Amerikaanse koraalriffen bezig te veranderen in slijm?’). Met ‘slijm’ bedoelen ze de steeds erger wordende overwoekering van riffen door (slijmerige) wieren en het verspreiden van ziektes door het koraal. De wetenschappers voelen zich gefrustreerd door het lage tempo waarop dit probleem in Amerika aangepakt wordt.

Het grootste Amerikaanse rif ligt voor de kust van Florida. Het strekt zich uit over meer dan 300 kilometer en is een belangrijke toeristische trekpleister. Volgens onderzoekers is het al halverwege ecologische ineenstorting. Er komen steeds minder grote vissen voor en steeds meer zeewier en ziektes. Er vindt nog steeds vervuiling en overbevissing plaats – hoewel het rif sinds 1990 een Nationaal Park is, is het slechts in 6% van het gebied verboden te vissen. De opwarming van de aarde verergert de problemen nog verder.

De koraalriffen rond Hawaii lijden onder vergelijkbare afbraakprocessen. De meer geïsoleerde riffen zijn nog in redelijk goede conditie, maar ook daar hopen afval en gifstoffen zoals lood en PCB’s zich steeds verder op.

De schrijvers van het essay adviseren de VS om hun koraalriffen veel meer op een geïntegreerde manier aanpakken. Dus geen maatregelen per fragmentje, maar beleid voor het totale ecosysteem. Niet alleen maar de overbevissing aanpakken, maar tegelijkertijd ook de vervuiling en alle andere beschadigende effecten. Dit vereist grootschalige maatregelen. Het zal echter ook grootschalige voordelen opleveren. Het toerisme zal geld blijven binnenbrengen en er kan duurzaam gevist worden. De koraalriffen worden weer iets waar Amerika trots op kan zijn.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 17 maart 2005
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.