Je leest:

Zet zelf je medicijn aan met nieuw implantaat

Zet zelf je medicijn aan met nieuw implantaat

Auteur: | 19 november 2009

Aan de Technische Universiteit Eindhoven is een implantaat ontwikkeld om ‘op afroep’ medicijnen toe te kunnen dienen. Dr.ir. Micky Vertommen fabriceerde een kunststof staafje dat geneesmiddelen vrijgeeft na verwarming. Het wordt onder de huid aangebracht, waarna je de medicijnafgifte met behulp van infraroodlicht aan en uit kunt zetten. Vertommen, die afgelopen maandag promoveerde, heeft met dierproeven laten zien dat dit nieuwe, gepatenteerde concept echt werkt.

Als je altijd pijn hebt in je schouder, kun je iedere dag pijnstillers slikken. Maar dan heb je wel steeds je hele lichaam vol medicijn. Het zou beter zijn er voor te zorgen dat het geneesmiddel alleen dáár komt waar het nodig is. Niet alleen bij chronische pijn trouwens. Ook bij de bestrijding van kanker en de behandeling van allerlei andere aandoeningen zou het een uitkomst zijn.

Een mogelijkheid is om het medicijn in een klein ‘reservoir’ te stoppen en dat op de plek des onheils te implanteren. Nog mooier zou het zijn als daarna de afgifte van het medicijn ook te reguleren is. Zodat je wat meer kunt laten vrijkomen als de pijn weer eens echt heftig is. Of zodat artsen nauwkeurig een behandelplan kunnen volgen. Bij chemotherapie bijvoorbeeld.

Openen en sluiten

Micky Vertommen heeft de afgelopen vier jaar zo’n reservoir ontwikkeld. Het is een klein staafje van polymelkzuur, een in de biomedische technologie veelgebruikte kunststof. Door er een speciaal pigment aan toe te voegen wist hij het materiaal bevattelijk te maken voor de inwerking van infraroodlicht. Dit licht, dat enkele centimeters diep in het menselijk lichaam kan doordringen, zorgt dan voor opwarming van het staafje. Het gevolg is dat de kunststof zich opent en het medicijn vrijkomt. Gaat het infraroodlicht uit, dan daalt de temperatuur, het implantaat sluit zich en het medicijn is weer veilig opgesloten.

Schematische weergave van de werking van het schakelbare medicijnimplantaat. Het wordt voorzien van medicijn en vervolgens onder de huid aangebracht. Met een infraroodlampje in (bijvoorbeeld) een polsgedragen schakelaar kun je de medicijnafgifte activeren. Het licht wordt opgenomen door pigmentmoleculen in een kleurstoflaagje aan de buitenkant van het implantaat.
TU/e | Micky Vertommen

Vertommen gebruikte voor zijn onderzoek een infraroodlaser. Hij verwacht dat als het tot toepassing komt – in het ziekenhuis en wellicht ook bij patiënten thuis – een LED lamp ook goede resultaten zal leveren. Overigens kan dat nog wel geruime tijd duren. De introductie van nieuwe technieken in de medische wereld vergt altijd veel onderzoek. Niet alleen moet de werking zijn aangetoond, het moet ook absoluut veilig zijn. Vertommen heeft zijn implantaat al met succes beproefd in dierexperimenten, samen met het academisch ziekenhuis Maastricht.

Dolphys Medical BV, een spin-off bedrijf van de Technische Universiteit Eindhoven, zal het concept verder gaan ontwikkelen richting een commercieel product. Voorlopig blijken de polymelkzuur implantaten alleen geschikt voor relatief kleine geneesmiddelmoleculen, zoals van de pijnstiller ibuprofen. Vertommen werkte al aan manieren om ook grotere moleculen gereguleerd toe te kunnen dienen.

Nabij infrarood

Infraroodstraling is niet te zien maar wel waarneembaar als warmte. Het ligt in het elektromagnetisch spectrum naast het zichtbare rode licht – vandaar de naam. Micky Vertommen gebruikte zogenaamde “nabij-infrarood” straling, waarvan de golflengte maar net iets groter is dan van rood licht. Bij hogere golflengten gaan watermoleculen de straling absorberen, zodat het hele lichaam warmer zou worden en niet alleen het implantaat.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 19 november 2009

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.