Je leest:

Zes jaar cel voor wetenschappers

Zes jaar cel voor wetenschappers

Auteur: | 24 oktober 2012

Door de beving van 6 april 2009 in Midden-Italië stierven 309 mensen. Deels de schuld van aardwetenschappers en een overheidsfunctionaris oordeelt de rechter nu. Wederom flinke opschudding in Italië én de wereld…

Historische gebouwen begaven het…
TheWiz83, via Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

De Italiaanse soap rond de dodelijke aardbeving van 2009 bij l’Aquila is nog niet afgelopen. Waar vorige maand vier jaar geëist was door de aanklager, oordeelde de rechter maandag dat de zes wetenschappers en een overheidsfunctionaris maar liefst zes jaar de cel in moeten. Waarom? Omdat ze onjuiste informatie zouden hebben verstrekt aan de bevolking vlak voordat de beving plaatsvond.

Het probleem leek niet te zitten in wat besproken is in de bijeenkomst van de ‘Nationale Commissie voor de Voorspelling en Voorkoming van Grote Risico’s’ een week voordat de beving met 6,3 op de momentmagnitudeschaal plaatsvond. De opvolgende persconferentie is het probleem. De overheidsfunctionaris Bernardo De Bernardinis vertelde dat ’de wetenschap ons vertelt dat er geen gevaar is, omdat er steeds energie vrijkomt (door de lichte bevingen, red.). De situatie lijkt gunstig.’ Alleen Franco Barberi was verder aanwezig bij de persconferentie.

De locatie van de Italiaanse beving op 6 mei 2009.
courtesy of USGS

Redenen rechter

Het oordeel van de rechter Marco Billi is niet gericht tegen de wetenschap en het al dan niet kunnen voorspellen van een aardbeving, maar wel tegen de onjuiste verstrekking van informatie naar de bevolking. Door de persconferentie achteraf en – zo blijkt nu – ook door een interview voorafgaand aan de bijeenkomst waarin De Bernardinis vergelijkbare bewoordingen gebruikte, bleven mensen in huis in plaats van op straat te gaan bij het voelen van trillingen. Hierdoor zouden dertig extra mensen zijn gestorven.

Verrassend genoeg oordeelde de rechter dat naast De Bernardinis ook de andere wetenschappers zes jaar de cel in moeten. Aanklager Fabio Picuti zei op 24 september dat de leden van de commissie enkele ‘banale en tegenstrijdige’ verklaringen deden tijdens hun bijeenkomst waarvan vele ‘wetenschappelijk nutteloos’ of ‘misleidend’ waren. Opvallend is verder dat Franco Barberi niet ingreep tijdens de persconferentie en dat de andere wetenschappers nauwelijks tot niet meer van zich lieten horen na de onjuiste uitspraken van De Bernardinis. Wellicht ligt dat ten grondslag aan het keiharde oordeel van de rechter. Verdere details zullen moeten volgen in de komende maanden.

De rechter heeft nu tot 90 dagen de tijd om verdere schriftelijke uitleg te geven, waarna de verdediging 45 dagen heeft om beroep aan te tekenen. Iets wat zeker zal gaan gebeuren. De rechtszaak kan in totaal tot zes jaar duren. Kennislink blijft het voor u volgen.

Meer op Kennislink over deze zaak en aardbevingen:

Meer op Wetenschap24 over aardbevingen:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 24 oktober 2012
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.