Je leest:

Zelfhulp op internet helpt bij depressie

Zelfhulp op internet helpt bij depressie

Auteur: | 19 november 2007

De internetcursus ‘Kleur je leven’, waar geen therapeut aan te pas komt, helpt tegen depressieve klachten bij vijftigplussers. Deze internettherapie is zelfs effectiever dan groepstherapie. Dat concludeert Viola Spek (UvT) aan de hand van een onderzoek onder honderd cursisten.

Jaarlijks lijden in Nederland meer dan een miljoen mensen aan depressieve klachten. Bij ongeveer eenderde zijn deze de voorbode van een echte depressie. Omdat een depressie vaak gepaard gaat met veel persoonlijk leed voor de patiënt en zijn directe omgeving, is er veel aan gelegen om dit te voorkómen.

Voor depressieve mensen die een laagdrempelige vorm van hulp zoeken is internettherapie een uitkomst. Volgens onderzoekster en psychologe Viola Spek rust er op depressie namelijk nog steeds een taboe: “Internet biedt de mogelijkheid om anoniem iets aan je klachten te doen. Bovendien op het tijdstip dat iemand het beste uitkomt.”

De internetcursus ‘Kleur je leven’, waar geen therapeut aan te pas komt, helpt tegen depressieve klachten bij vijftigplussers.

Op internetcursus tegen je depressie

De internetcursus ‘Kleur je leven’ – ontwikkeld door het Trimbos instituut – voorziet in die behoefte. In acht lessen leert de cursist om te gaan met depressieve klachten om zo uit een ‘negatieve spiraal’ te komen. Een belangrijk voordeel van de cursus is dat er geen therapeut aan te pas komt. Op deze manier kunnen grote aantallen mensen met depressieve klachten bereikt worden.

De cursus blijkt depressieve klachten bij vijftigplussers effectief te behandelen. Viola Spek vergeleek honderd cursisten met evenveel mensen uit een groepstherapiebehandeling. In beide gevallen namen de klachten af. Bovendien bleek dat na een jaar de internetcursisten het nog beter deden dan de mensen die in groepstherapie waren geweest. Het volgen van internettherapie is dus zowel onmiddellijk als op de langere termijn effectief tegen een depressie.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 19 november 2007
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.