Je leest:

Zangvogels leren slapend hun liedjes

Zangvogels leren slapend hun liedjes

Zebravinken leren hun liedje van hun vader en hun hersenen zijn daarbij ook actief tijdens het slapen. Dat concluderen biologen van de Universiteit Utrecht. Dit is een nieuwe aanwijzing dat het leerproces overeenkomt met de manier waarop kinderen leren spreken. De resultaten verschijnen op 9 juni in de Proceedings of the Royal Society.

De ontdekking van de Utrechtse onderzoekers heeft grote consequenties voor het begrip van hersenprocessen die betrokken zijn bij leren en geheugen. Bij jonge kinderen die leren spreken, is er verhoogde activiteit in een vergelijkbaar deel van het brein met die van jonge zebravinken. Bovendien leren kinderen taal beter als ze daarbij een dutje kunnen doen. Door de Utrechtse ontdekking kunnen wetenschappers nu mogelijk beter gaan begrijpen welke rol slaap speelt bij de vorming van geheugen.

Foto van een zebravink.
Ivar Pel

Model voor leren van spraak

In 2007 toonden de Utrechtse onderzoekers Sharon Gobes, Thijs Zandbergen en Johan Bolhuis, al aan dat de manier waarop zebravinken hun liedjes leren veel lijkt op hoe kleine kinderen leren praten. In beide gevallen vindt het leren plaats in de vroege jeugd, en ontstaat de zang of spraak pas na veel oefenen. Ook wordt bij beide leerprocessen een ander hersengebied aangesproken dan bij het praten en zingen zelf. Nu blijkt bovendien dat net als bij kinderen het brein van de jonge zebravink ook actief is tijdens het slapen. Daarmee zijn jonge zangvogels een goed model om de rol van slaap bij het leren van spraak te bestuderen.

Brein ’s nachts actief

Het is al enige tijd bekend dat slaap een rol speelt bij leren door mensen en andere zoogdieren. Bij zangvogels is eerder ontdekt dat het brein tijdens de slaap hetzelfde activiteitspatroon vertoont als tijdens het zingen van een liedje overdag. Het nieuwe Utrechtse onderzoek laat zien dat hoe meer jonge zangvogels van het liedje van hun vader hebben geleerd, hoe actiever hun brein is als ze ’s nachts slapen.

Lees verder op Kennislink:

Zebravink heeft veel zang-DNA Zangvogel slaagt voor grammaticatoets met ezelsbruggetje Geïsoleerde zebravink zingt toch het goede liedje Vogelzang en menselijke spraak

Dit artikel is een publicatie van Universiteit Utrecht (UU).
© Universiteit Utrecht (UU), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 09 juni 2010
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.