Je leest:

XTC: doen of niet?

XTC: doen of niet?

Auteur: | 14 september 2005

Marieke is een 19-jarige studente die het op zich niet slecht doet. Door de week studeert ze hard en in het weekend gaat ze lekker uit. Om dan lekker te kunnen dansen en feesten neemt ze soms een XTC-pilletje. Na verloop van tijd gaan haar studieresultaten echter achteruit: de zevens en achten worden vieren en vijven. Hoe dit komt snapt ze zelf niet goed…

Uiteindelijk gaat Marieke op aanraden van een medestudente eens langs de huisarts. Deze raadt haar aan om te stoppen met XTC en een sport te kiezen om hier ontspanning in te vinden. Hij belooft dat dit zal zorgen voor de terugkeer van haar goede studieresultaten.

Zoals Marieke zijn er de laatste jaren steeds meer jongeren het slachtoffer geworden van een ingeslopen XTC verslaving. Eén van de oorzaken daarvoor is dat XTC en housemuziek schijnbaar onlosmakelijk met elkaar verbonden lijken te zijn.

Er zijn wel honderden verschillende vormen waarin XTC-pillen voorkomen…

In de jaren ‘70 werd XTC nog voornamelijk binnenshuis en in besloten kring gebruikt om je ’eigen ik’ te ontdekken. XTC was toen erg populair onder het alternatieve publiek dat geïnteresseerd was in spirituele zaken en yoga. Toen de housemuziek en de bijbehorende housefeesten hun intrede deden, werd ook het gebruik van XTC steeds massaler. XTC zorgt er namelijk voor dat je jezelf gemakkelijk open stelt voor anderen en het onderdrukt vermoeidheid, zodat je gemakkelijk de hele nacht lang kunt dansen.

XTC als waarheidsserumIn de jaren vijftig was XTC al bekend bij de de CIA en de militaire inlichtingendienst, die aan het testen waren om erachter te komen of XTC als waarheidsserum gebruikt kon worden (met zo’n middel kun je geen geheimen achterhouden). Pas in 1973 werd openlijk toegegeven dat XTC als waarheidsserum niet bruikbaar bleek en werd verder onderzoek gestaakt.

Stimulerend effect

XTC heeft dus een stimulerende werking. Je voelt je opgepept en meer verbonden met anderen. Je hebt zin om te knuffelen, voelt je blij en gaat helemaal op in de muziek en het dansen. Door deze combinatie van effecten wordt XTC ook wel de party- of uitgaansdrug genoemd. Uit onderzoek blijkt dan ook dat drie op de vier bezoekers van vijf grootschalige houseparty’s wel eens XTC heeft gebruikt. Jong volwassenen in de leeftijd van 20 tot 24 jaar zijn de meest voorkomende gebruikers van XTC en het aantal gebruikers van XTC neemt nog steeds toe; ook onder scholieren.

De gebruikelijke dosis XTC is één pil of capsule en begint na ongeveer 20 minuten tot een uur te werken. In het eerste uur is het effect van XTC het sterkst en na 4 tot 6 uur is het effect weg. Omdat een XTC pil pas na ongeveer 20 tot 60 minuten begint te werken, is het gevaar van het nemen van een overdosis groot: je voelt nog niets en besluit dan nog maar een pilletje te nemen.

Nadelige effecten

Nadelige effecten van het gebruik van XTC zijn er ook. Het gebruik van XTC vermindert het voelen van pijn, waardoor de kans op blessures groter wordt. Andere bijwerkingen die op kunnen treden zijn een stijf gevoel in kaken, armen en benen, een droge keel en mond, misselijkheid, benauwdheid, hartkloppingen en soms het verlies van coördinatie. Daarnaast is XTC ook schadelijk voor je lever en nieren. Door het gebruik van XTC stijgt de lichaamstemperatuur, waardoor je kans loopt uit te drogen. Als mensen vaak XTC gebruiken kunnen ze zelfs last krijgen van depressiviteit, angsten en slaapstoornissen.

Ook op de lange termijn worden steeds meer schadelijke effecten worden gevonden. Hersenschade, geheugenverlies, achteruitgang van het concentratievermogen en depressies komen steeds vaker voor. Vooral het geheugen lijkt aangetast te worden en schijnt zich niet te herstellen als je eenmaal met het gebruik van XTC bent gestopt. Uit onderzoek blijkt dat XTC schadelijker is voor vrouwen dan voor mannen. Zo is het gebruik van XTC tijdens de zwangerschap schadelijk gebleken voor het ongeboren kind.

De drug XTC bevat de werkzame stof MDMA (3,4-methyleen-methamfetamine). Deze stof is aan amfetamine (speed) verwant. Ook worden vaak aan MDMA verwante stoffen verkocht als XTC, zoals PMA. PMA is makkelijker en goedkoper te produceren. In Duitsland zijn al een aantal doden gevallen door het gebruik van deze MDMA-vervanger.

Slechte kwaliteit

Meestal bevatten XTC pillen de werkzame stof MDMA (3,4-methyleen-methamfetamine), maar met enige regelmaat worden er ook pillen gevonden die PMA (para-methoxyamfetamine) bevatten. Dit is een goedkopere stof die makkelijker te produceren is. De effecten lijken op weliswaar op die van MDMA, maar kan sneller leiden tot een overdosis. Symptomen van een PMA overdosis zijn: misselijkheid, onregelmatige hartslag, ademhalingsmoeilijkheden, stuiptrekkingen, hartaanvallen en bewusteloosheid.

De kwaliteit van de XTC pillen neemt in Nederland toe, waardoor de kans op het innemen van een onbekend middel kleiner wordt. Was in 1997 in ongeveer 55% van de geteste pillen geen spoor MDMA te vinden, in 2002 zat deze stof in ongeveer 95% van de pillen. Elk jaar worden meer dan 2300 pillen getest. Je doet er verstandig aan om je pilletjes te laten testen op een party, omdat je dan veel minder aan de risico van een slechte pil blootstaat. Je wordt niet geregistreerd of bestraft in zo’n partylab: ze testen er alleen maar de kwaliteit van het product en geven advies over het gebruik.

Laat je pillen testen!De Drugs Testservice is aangesloten bij het DIMS (Drugs Informatie en Monitoring Systeem) dat landelijk opereert. Verschillende instellingen voor verslavingszorg uit heel Nederland hebben zich aangesloten bij het DIMS. Al deze instellingen hebben een testservice. Wanneer jij je pil laat testen bij de sneltest op kantoor dan wordt er gekeken of jou pil op de landelijke lijst staat. Deze lijst wordt samengesteld door het DIMS en daar staan de pillen op die de laatste zes weken in heel Nederland veelvuldig zijn aangeboden bij een van de drugs testservice punten. Je bent bij de sneltest je pil niet kwijt. Komt je pil niet voor op de lijst dan kan je ervoor kiezen om hem op te laten sturen naar het laboratorium. Dit is ook geheel vrijwillig. De uitslag heb je dan een week later. Je bent je pil dan wel kwijt. Voor meer informatie over het laten testen van pillen, kun je ook contact opnemen met Parnassia Preventie: 070-3917840 (maandag tot en met vrijdag van 10.00-12.00 en 14.00-16.00). Kijk tenslotte ook eens op de site www.drugs-test.nl voor alle test adressen in Nederland. Er is er altijd wel eentje bij jou in de buurt.

Verslavend of niet?

Is XTC verslavend of niet? Je kunt onderscheid maken tussen lichamelijke en geestelijke verslaving. Lichamelijke verslaving zorgt ervoor dat je lichaam ontwenningsverschijnselen vertoont als je de drug niet meer gebruikt. Wel heb je een steeds hogere dosis nodig om hetzelfde effect te bereiken. Bij geestelijke verslaving voelt de gebruiker zich zonder het middel weliswaar niet meer prettig, zijn lichaam is niet afhankelijk van het product om te kunnen functioneren.

Hulp en informatie

Het gebruik van drugs is nooit zonder risico. Wil je helemaal geen risico lopen, gebruik dan gewoon niet. Wil je toch gebruiken, beperk voor jezelf de schade en laat je zo goed mogelijk voorlichten over het gebruik van drugs en laat je drugs testen! Als je meer informatie wilt over drugs of folders wilt bestellen, kun je bij verschillende instanties terecht. Hieronder kun je al veel informatie daarover vinden. Je kunt ook via de Drugs Infolijn (telefoon: 0900 – 1995) de folder ‘Drugs. Wie zegt wat?’

Dit artikel is een publicatie van Universiteit Utrecht (UU).
© Universiteit Utrecht (UU), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 14 september 2005
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.