Je leest:

Wordt de Noordpool dit jaar ijsvrij?

Wordt de Noordpool dit jaar ijsvrij?

Spannende tijden voor het zeeijs in het noordpoolgebied. De noordpool is eind deze zomer misschien ijsvrij. Op dit moment is een groot gebied alleen bedekt met makkelijk smeltend ijs van 1 jaar oud. Het KNMI houdt de toestand nauwlettend in de gaten.

Het smeltseizoen is in volle gang, maar de ijssmelt gaat momenteel iets minder hard dan vorig jaar zomer toen een nieuw laagterecord werd geboekt. In het poolgebied was het de laatste tijd wat kouder dan vorig jaar en ook de windrichting was gunstiger om ijs in tact te houden. Dat zegt nog weinig over de verdere ontwikkelingen, het smeltseizoen gaat nog een hele tijd door en duurt tot de tweede helft van september. Het weer kan zo weer omslaan en het ijs dat van vorig jaar is overgebleven is relatief dun. Dan is het snel gebeurd met het zeeijs dat momenteel nog op de noordpool ligt.

Zeeijsbedekking 17 juli 2008. bron: National Snow and Ice Data Center. Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Neergaande trend

Uit de waarnemingen van de afgelopen jaren blijkt, dat er grote veranderingen gaande zijn in het noordpoolgebied. De ijsbedekking laat al jaren een neergaande trend zien, met name in de zomer. Ook de gemiddelde dikte van het ijs neemt af. Dik meerjarig ijs wordt vervangen door dun, eenjarig ijs dat minder kans maakt de zomer te overleven.

Dit artikel is een publicatie van Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI).
© Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 23 juli 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.