Je leest:

Woordjes leren met de Nieuwslezer

Woordjes leren met de Nieuwslezer

Auteur: | 18 februari 2010

Het nieuws volgen is best lastig als je nog niet zo goed Nederlands kunt. Met de Nieuwslezer slaan inburgeraars twee vliegen in één klap: ze leren nieuwe Nederlandse woordjes én lezen actuele nieuwsberichten.

Sinds begin dit jaar kunnen inburgeraars gebruik maken van de Alane Nieuwslezer, een e-learningsysteem dat de gebruiker aan de hand van actuele nieuwsberichten nieuwe woordjes leert. Softwareontwikkelaar Edia ontwikkelde de software met hulp van onderzoekers van de Universiteit van Tilburg. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken is zo enthousiast over de Nieuwslezer dat ze het geselecteerd hebben in de top tien van meest succesvolle innovaties in de publieke sector.

Instaptoets

Voor een inburgeraar met de Nieuwslezer aan de slag gaat, maakt hij eerst een instaptoets. Na deze toets weet de Nieuwslezer precies hoe groot de Nederlandse woordenschat van de cursist is en in welk niveau hij ingedeeld moet worden. Vervolgens selecteert de Nieuwslezer online nieuwsartikelen van de laatste 24 uur die passen bij het niveau van de cursist. Woorden die waarschijnlijk nog onbekend zijn, kan hij vertalen in de moedertaal van de cursist en hij geeft meteen nog een paar extra voorbeeldzinnen waarin het onbekende woord voorkomt. Na het lezen van de tekst kan de cursist opdrachten maken om te oefenen met de nieuwe woorden. Dit alles gebeurt volledig automatisch.

Uit onderzoek blijkt dat het dagelijks lezen van krantenartikelen over onderwerpen die iemand interessant vindt goed is voor de ontwikkeling van de woordenschat van inburgeraars en jongeren met een taalachterstand. Na het lezen van dertig teksten heeft de cursist gemiddeld tien tot vijftien nieuwe woorden geleerd. De Nieuwslezer beschouwt een woord dat de cursist vijf keer heeft gelezen in drie verschillende teksten daarom als bekend. Zo krijgt de cursist vanzelf steeds moeilijkere teksten voorgeschoteld.

Frequenties

De Nieuwslezer bepaalt automatisch van elk nieuwsartikel het niveau. Hierbij maakt hij gebruik van woordfrequentielijsten, lijsten waarin staat hoe vaak woorden in het Nederlands voorkomen. Een woord dat maar zelden voorkomt, is waarschijnlijk een moeilijk woord waarvan de kans groot is dat een inburgeraar het nog niet kent. Zo selecteert de Nieuwslezer artikelen die precies passen bij het niveau van de cursist. De tekst mag niet te makkelijk zijn, maar ook niet te moeilijk, want de cursist moet de betekenis van de moeilijke woorden wel nog uit de context kunnen afleiden.

De woordfrequentielijsten zorgen er ook voor dat de cursist alleen artikelen krijgt te lezen die hij interessant vindt. Op basis van deze lijsten bepaalt het e-learningsysteem namelijk in welke categorie de tekst valt: Sport, Politiek, Binnenlands Nieuws of Buitenlands Nieuws. Iemand die teksten leest die hij interessant vindt, leert immers makkelijker dan als hij de tekst maar saai vindt.

Een screenshot van de Nieuwslezer. Links op het scherm zie je het artikel met de moeilijke woorden gearceerd. Als de cursist met zijn muis over het woord heen gaat, verschijnt de vertaling in zijn moedertaal. Rechts bovenin staan voorbeeldzinnen waarin het moeilijke woord voorkomt en rechts onderzin kan de cursist oefenen met de nieuwe woorden. Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Ook de voorbeeldzinnen en de opdrachten creëert de Nieuwslezer automatisch. Hij zoekt bijvoorbeeld online zinnen waarin het nieuwe woord ook voorkomt of vraagt de cursist om een woord op de juiste manier af te maken. Het systeem houdt precies bij welke leermiddelen de cursist gebruikt, zodat de docent kan nagaan of hij wel optimaal profiteert van het leersysteem.

Op de markt

Inburgeraars hebben de Nieuwslezer succesvol getest in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. De komende tijd zullen ook verschillende scholen aan de slag gaan met de Nieuwslezer voor hun taalzwakke leerlingen. De ontwikkelaars hopen dat binnenkort iedereen bij zijn plaatselijke bibliotheek gratis kan oefenen met de Nieuwslezer. Waarschijnlijk zal een educatieve uitgeverij het systeem in ieder geval binnenkort op de markt brengen.

Lees verder:

Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/stevin.atom", “max”=>"5", “detail”=>"normaal"}

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 18 februari 2010
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.