Je leest:

WK 2006: statistiek voorspelt…

WK 2006: statistiek voorspelt…

Auteur: | 31 mei 2006

Brazilië: nog steeds favoriet… Gedurende het hele WK berekent sporteconoom Ruud Koning voor ieder land de kansen om de wereldbeker te winnen. De berekening berust op een statistische analyse van voetbaluitslagen van de afgelopen twee jaar. Na iedere nieuwe berekening geeft Kennislink hieronder een samenvatting van de belangrijkste resultaten.

27 juni 2006:

Cocu… tegen de lat! Wat een pech: het had niet veel gescheeld of het was 1-1 geworden, en wie weet wat er dan zou zijn gebeurd. En wat een dramatische wedstrijd: een echte uitschieter in de statistieken met 16 gele kaarten, waarvan er 8 werden omgezet in 4 rode kaarten. Scheidsrechters worden strenger, en het aantal kaarten stijgt met het jaartal. Lees hier een artikel uit de Volkskrant over rodekaartenstatistiek:

Nog meer statistieken: in de wedstrijd tegen Portugal had Nederland meer doelkansen, meer hoekschoppen, meer vrije trappen en het meeste balbezit (62%). Maar de kansen zijn verkeken en Nederland ligt eruit. Wie gaat het WK winnen? Wordt het Portugal, of gaat Duitsland ons misschien verrassen?

4,33 keer je inzet terug als Brazilië gaat winnen, maar echt rijk word je pas als je op Ghana hebt gegokt. (En als Ghana wint…)

Bij bookmakers blijft Brazilië favoriet. Zij betalen je het minste uit wanneer Brazilië het WK wint. Dat betekent dat gokkers het het meest waarschijnlijk vinden dat Brazilië gaat winnen. Ook voor Kennislink is het WK nog niet voorbij. Tot 9 juli, de dag van de finale, zullen er updates van de kansen verschijnen, berekend door statisticus en sporteconoom Ruud Koning.

20 juni 2006:

In dit artikel staat het kansmodel van Ruud Koning centraal, dat gebruikt wordt om voorspellingen te doen over de winnaar van het WK. Ook in Noorwegen hebben statistici een kansmodel voor het WK ontworpen. Het Noorse model lijkt in veel opzichten op het Nederlandse, maar er is een belangrijk verschil. Het Nederlandse model gebruikt alleen wedstrijduitslagen uit het verleden als input voor het kansmodel; harde, objectieve data dus.

De Noorse wiskundigen stelden juist belang in de (subjectieve) mening van voetbalexperts. Deze experts werden ondervraagd over de voetbalkwaliteiten van de deelnemende landen en met hun mening werd het kansmodel gevoed. Toen het WK eenmaal begonnen was, heeft men ook de uitslagen van de reeds gespeelde wedstrijden laten meewegen en werd het model een mix van subjectieve en objectieve data.

Welke verschillen zijn er nu tussen de Nederlandse en de Noorse kansberekeningen? Ten eerste valt op dat Brazilië, Argentinië en Spanje in beide modellen zeer hoog gewaardeerd worden. Maar die landen krijgen van de Noren een iets hogere kans om te winnen, tussen de 14 en 18 procent, terwijl het model van Ruud Koning de winkansen voor dit drietal wat gematigder inschat: tussen de 10 en 14 procent.

Over de kansen voor Nederland is het Noorse model juist wat somberder gestemd. In het onderstaande diagram een vergelijking.

De kans dat Nederland de kwartfinale bereikt, is door de Noorse statistici niet uitgerekend.

Nog een paar leuke feitjes van de Noorse wiskundigen: Nederland wint morgen met een kans van 26% van Argentinië. De kans op gelijkspel is 29%, en met 45% kans verliezen we. De kans om poulewinnaar te worden is 1 op 4.

13 juni 2006:

Nu Nederland de wedstrijd tegen Servië en Montenegro heeft gewonnen, en ook andere westrijden zijn gespeeld, blijkt de kans te zijn toegenomen dat ons elftal in de achtste finale zal komen: maar liefst 78% in plaats van 66,5%.

De uitslagen van de wedstrijden die tot nu toe zijn gespeeld zijn in het statistische model ingevoerd. Wat voorheen voorspellingen waren, zijn nu zekerheden geworden. Het model beschikt daardoor over meer informatie en kan nu een nauwkeurigere voorspelling doen over de kansen dat landen het WK winnen.

Voor de top drie favorieten – Frankrijk, Spanje en Brazilië – is er weinig veranderd. Hun winkansen zijn respectievelijk 14,6%, 13,3% en 11,8%. Het groepje Nederland, Tsjechië en Argentinië volgt, met voor alledrie ongeveer 9,5% kans om wereldkampioen te worden. Nederland heeft zijn winkans met 1,9 procentpunt zien toenemen sinds het begin van het WK.

De kansen dat Nederland in de achtste, kwart-, halve of hele finale komt, zijn achtereenvolgens 78%, 47,4%, 32,4% en 19,5%. De kans om ook de finale te winnen is 9,5%.

9 juni 2006:

De eerste resultaten van de statistische analyse pakken niet ongunstig uit voor Nederland. Met een kans van 7 à 8 procent gooien Nederland, Argentinië en Tsjechië relatief hoge ogen naar de wereldtitel, aangezien de gemiddelde winkans voor een land slechts 3,1% bedraagt. Maar deze drie landen moeten grotere favorieten naast zich dulden, te weten Brazilië, Frankrijk en Spanje, ieder met een kans van rond de 13% om het toernooi te winnen. De kans dat Nederland de poulefase overleeft blijkt twee op drie te zijn. Niet te vroeg gejuicht dus!

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 31 mei 2006
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.