Je leest:

Wiskundig varkentje gewassen

Wiskundig varkentje gewassen

Auteur: | 2 november 2002

Een Amerikaanse post-doc loste een van de moeilijkste wiskundige problemen op: een elliptische curve discrete logaritme.

Post-doc Christopher Monico heeft een wiskundig probleem opgelost, zo bericht de Amerikaanse University of Notre Dame. Geen opzienbarend nieuws zou je zo denken. Monico’s probleem was echter niet het eerste de beste. Nu hij de oplossing voor het probleem heeft gevonden, is het vraagstuk het moeilijkste elliptische curve discrete logaritme (ECDLP) dat ooit is berekend.

ECDLP’s spelen een belangrijke rol in de beveiliging van dataverkeer via internet en draadloze apparaten als mobiele telefoons of organizers. Beveiligingsfirma Certicom uit Toronto had een wedstrijd uitgeschreven met tienduizend dollar prijzengeld voor diegene die de ECDLP, de basis voor hun beveiligingssysteem, kon oplossen.

[email protected], het programma dat zoekt naar signalen van buitenaards leven, en is te installeren op pc’s thuis. Voor een grotere foto klik op de illustratie.

Net als het programma [email protected], dat zoekt naar signalen van buitenaards leven, maakte Monico gebruik van de vrije rekenruimte van vele computers om zijn berekeningen uit te voeren. Het kostte in totaal 549 dagen en 10.308 leden om de oplossing voor zijn wiskundige vraagstuk te berekenen. De homepage die Monico voor zijn project had opgestart, werd meer dan 235.000 keer bezocht. De wizzkids die zelf de oplossing voor het probleem willen vinden, kunnen met deze breinbreker aan de slag: er zijn twee punten P en Q in dezelfde subgroep van een bepaalde elliptische curve. Vindt de waarde voor k, zodat Q = k P. Als je het goed berekent kom je op k = ddd09fd44accb22abbebc0917c. Maar als je base-10 gebruikt luidt het antwoord logischerwijs k = 28118384031601949668207954530684.

Meer informatie:

ECCP-109

ECCP-109 FAQ

Elliptische Krommen: Een overzicht

Dit artikel is een publicatie van Natuurwetenschap & Techniek.
© Natuurwetenschap & Techniek, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 02 november 2002
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.