Je leest:

Wiskundig straattheater

Wiskundig straattheater

Auteur: | 23 oktober 2010

De laatste trend in Engeland om mensen op straat te vermaken: ‘maths busking’, ofwel entertainment met een wiskundig tintje.

Maths Busker Sara Santos entertaint het straatpubliek met wiskundige trucs. Foto: Maths Buskers

Trucs met binaire getallen, topologische spelletjes en kansrekening die tegen de intuïtie indruist: het zijn een paar onderwerpen van de Maths Buskers, wiskundige straatentertainers. Aan de wieg van dit concept staan Sara Santos en Matt Parker. Santos is een wiskundige van het Royal Institution of Great Britain, Parker is een stand-up mathematician, zoals hij zichzelf noemt: een soort kruising tussen een stand-up comedian en een wiskundige. Als straatartiesten treden zij samen op, waarbij ze het publiek enthousiast maken voor wiskunde.

“Veel mensen horen nooit iets over wiskunde”, zegt Parker. “We waren op zoek naar een manier om mensen vanuit het niets kennis te laten maken met de wiskunde.” Bij een van de nummers die de Maths Busters op hun repertoire hebben, krijgt een vrijwilliger een vest aan plus een stel handboeien, waarna deze moet proberen het vest binnenstebuiten te keren. Een andere typische Maths Busking-act is het raden van de geboortedatum van iemand uit het publiek. Getoond worden vijf kaarten met een reeks getallen – de ondervraagde hoeft enkel te vertellen of zijn geboortedag (een van de getallen 1 tot en met 31) erop vermeld staat: ‘Kaart 1, 2 en 4,’ antwoordt een ondervraagde. Santos: ‘Je bent jarig op de 26ste.’ Verbazing alom. Hoe weet Santos dat?

Bij een van de acts die de Maths Busters op hun repertoire hebben, krijgt een vrijwilliger een vest aan plus een stel handboeien, waarna deze moet proberen het vest binnenstebuiten te keren.

De oplossing van het geboortedagraadsel heeft te maken met het binaire talstelsel, het vestprobleem komt uit de topologie. De achterliggende wiskunde krijgt weinig aandacht tijdens de voorstelling. “De nadruk ligt op entertainment, het doel is niet om een wiskundecollege op straat te geven”, aldus Parker. Wie meer wil weten over de achterliggende wiskunde, krijgt van de Maths Buskers een verwijzing naar hun website: diverse acts worden daar nader verklaard (klik in het linkermenu op ‘About the shows’).

Samen met Steve Humble, alias Dr. Math, hebben Santos en Parker inmiddels meer dan zestig mensen opgeleid voor het wiskundig straattheater in Engeland. Humbles missie is om de angst voor wiskunde weg te nemen bij mensen. “Wiskunde moet als onderdeel van de cultuur worden gezien, net als muziek en literatuur.” Het doel van de Maths Buskers is echter niet alleen om de interesse bij het algemene publiek te wekken. Ze willen laten zien dat je wiskunde op een ándere manier kunt presenteren dan we gewend zijn. Ook wiskundeleraren kunnen wat van ze leren; de Maths Buskers organiseren daarom ook trainingen voor scholen en universiteiten, waarbij ze de geheimen van hun technieken uitleggen.

De wiskundige straatentertainers stonden onder andere in Londen en Manchester. Op de website van de Math Buskers kun je zien waar en wanneer ze in de toekomst optreden.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 23 oktober 2010
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.