Winnaar fotowedstrijd: Schoonheid in de wetenschap

Wetenschap levert niet alleen kennis maar ook schoonheid op. Wie met de blik van een kunstenaar kijkt, ziet dat schimmelkolonies, rotsformaties en libellevleugels ontzettend mooi kunnen zijn. Dat blijkt ook uit de inzendingen voor onze fotowedstrijd. Als winnaar kozen we voor het wonder van de statoblast.

door en

Large

Hierboven is de winnende foto van Rob van Es te aanschouwen. Erop zien we een statoblast, een speciaal soort spore die ruwe omstandigheden kan overleven. Statoblasten, een soort van survivalcapsules, worden aangemaakt door mosdiertjes. Dat zijn kleine simpele waterdieren die in grote, koraalachtige kolonies leven en voedseldeeltjes uit het water filteren. Je vindt ze in zee én in zoet water. Maar alleen in zoet water maken de mosdiertjes een statoblast zoals op de foto aan, omdat juist in zoet water de omstandigheden het meest wisselend en onvoorspelbaar zijn. Soms vriest het, soms dooit het. Maar de statoblast slaat zich er doorheen. “Een statoblast bevat ook gas dat de capsule doet drijven,” schrijft Rob van Es. “Op de foto zie je door de druk van het dekglaasje op het objectglas een gasbelletje uit de statoblast ontsnappen. Deze statoblast komt uit de met water gevulde betonspecie-kuip achter in onze tuin.”

Net niet maar wel mooi

Zoals dat gaat bij wedstrijden waar niet de score maar de esthetiek centraal staat, werd er druk gediscussieerd over welke foto nu werkelijk het mooist was. Hieronder een klein eerbetoon aan de foto’s die het net niet werden.

Medium
Medium

Alle inzendingen:


Created with Admarket’s flickrSLiDR.

Meer over