Je leest:

Wind onderschat bij transgene bestuiving

Wind onderschat bij transgene bestuiving

Auteur: | 23 juni 2009

Het risico van kruisbestuiving rond proefvelden met transgene gewassen wordt onderschat omdat te weinig rekening wordt gehouden met de heersende windrichting en -sterkte.

Dat stellen onderzoekers van de School of Biosciences in het Zuid-Engelse Exeter. Velden met conventionele gewassen die in die heersende windrichting liggen lopen een veel hogere kans op transgene vervuiling dan vaak wordt aangenomen, zeggen de onderzoekers. Het onderzoek door de School of Biosciences werd gefinancierd door de Natural Environment Research Council.

In Engeland zijn afgelopen jaren op grote schaal veldproeven gehouden met transgene koolzaad en mais. Doel was vooral te onderzoeken wat de gevolgen zijn voor de natuur en het milieu en wat het risico is dat naburige conventionele velden vervuild raken met pollen van de transgene gewassen.

Volgens onderzoeker Martin Hoyle wordt bij dat laatste aspect de invloed van de wind systematisch onderschat. “De richtlijnen voor de afstand tussen een transgeen en een conventioneel gewas zijn gebaseerd op deze veldproeven. Een veld dat onder de wind ligt van een transgeen proefveld loopt echter meer risico. Wij zijn echt getroffen door de grote invloed van de windrichting op de hoeveelheid kruisbestuiving. Op grond daarvan zouden de minimum afstanden hoger moeten liggen.”

Meer biotechnologie op Ditisbiotechnologie.nl

Dit artikel is een publicatie van Agrarisch Dagblad.
© Agrarisch Dagblad, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 23 juni 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.