Je leest:

Wilde zwijnen en gentechmaïs: geen probleem

Wilde zwijnen en gentechmaïs: geen probleem

Auteur: | 28 oktober 2009

Wilde zwijnen die genetisch veranderde maïszaden eten, verspreiden het vreemde DNA niet in de natuur met hun poep. Dat schrijven Duitse wetenschappers in een nieuw onderzoek.

Wilde zwijnen eten graag maïskorrels, of die nu genetisch gemodificeerd zijn of niet.

Wie na een bezoek aan de WC wel eens achterom kijkt, ziet soms herkenbare sporen van zijn avondeten terug. Vaak zijn het pitjes en kleine zaden die onaangetast weer naar buiten komen. Het DNA dat in zulke zaden zit, reist met die uitwerpselen eveneens de wijde wereld in. Niets bijzonders, maar wat nu als het DNA bij een genetisch gemodificeerde maïskorrel hoort? Waar dat DNA blijft is een goede vraag, maar zeker is dat natuurliefhebbers liever niet hebben dat gentechnologie in de natuur rondslingert.

Nog voordat hier ophef over kon ontstaan, komen Duitse onderzoekers nu met een geruststelling: de meeste dieren die graag maïs en gentechmaïs eten – en dat zijn vooral wilde zwijnen – poepen het vreemde DNA niet uit. Dat schrijven Steffi Wiedemann en haar collega’s van de universiteit van München in het tijdschrift Mammalian Zoology.

De biologen namen de proef op de som en voerden wilde zwijnen genetisch veranderde maïskorrels van het type Bt-maïs. Daarin zit niet alleen vreemd DNA, maar ook het zogenaamde Bt-eiwit, een insectengif. Vervolgens controleerden ze de poep en de organen van het zwijn op het voorkomen van het vreemde DNA en het Bt-eiwit. Ze vonden van beide alleen maar herkenbare sporen in de maag van het zwijn, nog voordat het verteerd kon worden. De poep en de rest van het zwijnenlichaam bevatten geen herkenbare sporen van Bt-maïs.

Overigens benadrukken de biologen dat de opluchting die zij brengen alleen geldt voor de combinatie wilde zwijnen en gentechmaïs. Andere genetisch veranderde gewassen die door bijvoorbeeld vogels of andere snoepende dieren worden gegeten, kunnen misschien wel onverteerd in de natuur belanden. Hoewel nergens in de natuur zomaar Bt-maïs opduikt, willen de biologen voor de zekerheid ook herten en andere zoogdieren onder de loep nemen.

Zie ook

Meer biotechnologie op Ditisbiotechnologie.nl

Dit artikel is een publicatie van Ditisbiotechnologie.nl.
© Ditisbiotechnologie.nl, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 28 oktober 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.