Je leest:

Werking stamcellen in Parkinson-brein verduidelijkt

Werking stamcellen in Parkinson-brein verduidelijkt

Auteur: | 19 september 2008

Dat stamcelinjecties in het brein van Parkinsonpatiënten de ziekte minder erg maken, is al bekend. Hoe dat werkt is nu voor het eerst uitgebreid verklaard. Dat is een belangrijke stap in de richting van een werkende stamceltherapie.

Mensen met de ziekte van Parkinson hebben een typisch soort hersenschade. Zenuwcellen die belangrijk zijn voor beweging sterven spontaan af. Daardoor verliezen Parkinsonpatiënten steeds meer de controle over hun spieren. Over de oorzaak lijken wetenschappers in het duister te tasten. Daarom richten veel neurobiologen hun vizier op het simpelweg bestrijden van de ziekte.

Dankzij de hersenen van muizen weten we nu meer van de ziekte van Parkinson.

In die strijd is op het moment stamceltherapie verreweg het meest populaire wapen. Bij stamceltherapie injecteert een arts stamcellen in het brein van een patiënt. De hoop is dat stamcellen de bewegingszenuwcellen helpen teruggroeien.

Inmiddels zijn al veel proeven gedaan. Daaruit bleek dat stamcellen sowieso voor verbetering zorgen in het Parkinson-brein. En sinds deze week weten onderzoekers waarom: de stamcellen zetten het immuunsysteem rondom de afstervende zenuwcellen op scherp. De wetenschappers publiceren hun ontdekking in de Proceedings of the National Academy of Sciences.

Door stamcellen te injecteren in de hersenen van laboratoriummuizen met de ziekte van Parkinson, wisten de onderzoekers heel precies te achterhalen hoe het brein daarop reageerde. Ze zagen dat de muizenhersenen zichzelf met hulp van het immuunsysteem beschermden tegen afsterving. Daarnaast ging het opeens ook veel beter met zenuwcellen die al waren begonnen met afsterven. Dat verklaart volgens de neurobiologen de positieve effecten van stamceltherapie bij Parkinson.

Stamceltherapie werkt dus als een grote rem op de ziekte. Die kennis maakt het voor artsen makkelijker om een veilige stamceltherapie te ontwikkelen. Dat kan wel eens handig uitpakken; zeker voor mensen bij wie de ziekte op tijd wordt ontdekt.

Zie ook:

Stamcellen – Kennislink artikel Ziekte van Parkinson: gif of genen? – Kennislink artikel Dossier: Parkinson – Kennislink artikel Dossier stamcellen: spelen met Gods klei – artikel van VPRO’s Noorderlicht Parkinson.nl

Meer biotechnologie op Ditisbiotechnologie.nl

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 19 september 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.