Je leest:

Werken in de wolk

Werken in de wolk

Auteur: | 15 november 2010

E-mail verstuur je via Windows Live, het lokaal van de wiskundeles staat in je Google Agenda en in een tussenuur update je je Facebook-status. Steeds meer producten zijn online te gebruiken zonder dat je iets hoeft te installeren. Dit noemen we ‘cloud computing’, het zogenaamde werken in de internetwolk.

Lekker in de trein met je (mini)laptop even snel de route naar het winkelcentrum opzoeken met Google Maps, en gelijk online kijken of je wel genoeg geld op je rekening hebt staan. Beide zijn voorbeelden van het gemak van cloud computing.

Het Internet kun je zien als een wolk (cloud) met daarin allerlei diensten: Google Maps, Facebook en Windows Live. Deze producten zijn te gebruiken via elke smartphone of computer met een internetverbinding.

Cloud computing is het gebruiken van diensten via het internet. Dat kan met behulp van je webbrowser: het programma op je computer of telefoon waarmee je op internetsites surft. Maar er zijn voor cloud computing ook speciale programma’s ontwikkeld. Denk aan apps op de iPhone, zoals het buienradarprogramma. Omdat je deze diensten via het internet gebruikt, staan ze niet op je eigen computer, maar ergens anders op een server.

Een internetserver is een computer met de specifieke taak om bestanden te bewaren en via het internet naar jou en andere gebruikers te kunnen sturen. Bedrijven die geld verdienen met cloud computing beheren vaak enorme clusters van dit soort servers, ook wel bekend als data centers.
Flickr: Robert Scoble

Geld in het laatje

Omdat bedrijven cloud computing vaak gratis aanbieden, zijn er slimme manieren bedacht om aan jou als gebruiker toch geld te kunnen verdienen. Een mogelijke manier is de dienst gratis te leveren en inkomsten te genereren met reclame, zoals Google dat doet bijvoorbeeld. Je zoekopdrachten via Google.nl, de locatie van je telefoon en de inhoud van Google’s Gmail worden opgeslagen en gebruikt om reclame op internet op jou als persoon af te stemmen. En als de reclame iets laat zien dat bij jou past, is de kans dat je er op klikt -en vervolgens ook iets koopt- een stuk groter.

Cloud computing kan ook als betaalde dienst aangeboden worden, dan ‘huurt’ een bedrijf of persoon de software als het ware. Ze betalen dan vaak een bepaald bedrag aan onderhoudskosten per maand. Dit heet ook wel Software as a Service (SaaS) en het voordeel is dat de klant (de huurder) niet naar het onderhoud om hoeft te kijken.

Veilig, of juist niet?

Cloud computing heeft als bijkomend voordeel dat je je bestanden niet kwijt bent als je computer kapot gaat. De data staat veilig op de servers van het cloud computing bedrijf. Op een andere computer met een internetverbinding kun je dan verder werken aan dat belangrijke werkstuk. Het cloud computing bedrijf maakt geregeld back-ups (reservekopieën) van alle bestanden die op hun servers staan, dus je kunt je data vrijwel altijd terugvinden.

Maar cloud computing heeft ook nadelen. Mocht de internetverbinding er om een of andere reden uitliggen, of veel te traag reageren, dan kun je het product soms tijdelijk niet gebruiken.

Er zijn inmiddels ook computerspellen op basis van cloud computing. De online-dienst OnLive biedt bijvoorbeeld een hele lijst bekende spellen aan die je niet op je pc hoeft te installeren, maar zo online kunt spelen. Hopelijk valt tijdens een spannend gevecht dan niet de verbinding weg…

Verder is het altijd de vraag hoe het cloud computing bedrijf om zal springen met jouw (vaak) persoonlijke gegevens, zoals je e-mail berichten. Zo kwam Google recent in opspraak vanwege het gebruik van contactgegevens uit Gmail. Gelukkig zijn er meestal strikte regels die voorkomen dat bedrijven persoonlijke informatie doorverkopen aan anderen en het bijvoorbeeld niet zomaar kan gebeuren dat informatie over je gezondheid bij je nieuwe werkgever belandt.

Wolk heeft de toekomst

Het gebruik van het internet groeit nog altijd. Internetverbindingen worden steeds sneller en steeds meer mensen hebben een mobiele telefoon met internetmogelijkheden. Deze factoren, in combinatie met het gemak van cloud computing (waaronder nooit meer iets hoeven te installeren en vanaf elke computer bij je data kunnen), zullen zorgen voor een toename in het gebruik van deze techniek.

De techniek zal zich dan ook zeker nog verder ontwikkelen. Tot nu toe lijkt cloud computing gecentraliseerd: een centrale dienst (bijvoorbeeld buienradar) waar iedereen op zijn eigen apparaat gebruik van maakt (met bijvoorbeeld een app). Er valt echter meer ‘winst’ te behalen als cloud computing juist níet gecentraliseerd werkt, maar hetzelfde principe gebruikt als parallel computing. Je gebruikt dan de rekenkracht van meerdere computers en zo kun je veel sneller werken.

Parallel computing

Alles wat je op de computer doet, komt uiteindelijk neer op een heleboel berekeningen maken met enen en nullen. Voor een groot deel zorgt je processor daarvoor en daarom moet die zo snel mogelijk zijn. Je kunt echter ook een processor hebben met meerdere kernen (multi-core). Die doet het dan slimmer: hij splitst de lijst met berekeningen in twee of meer groepen (afhankelijk van hoeveel kernen hij heeft) en laat de kernen tegelijk berekeningen uitvoeren. Veel sneller dus! Dit heet parallel computing. De meest extreme vorm van parallel computing is distributed computing waarbij de rekentaken -bijvoorbeeld over het internet- over vele verschillende computers op verschillende lokaties worden verdeeld.

Cloud computing is dus nog volop in ontwikkeling, maar het is nu al een handige manier om ons digitale leven te regelen, verbeteren en versnellen.

Zie ook:

Lees meer over cloud en parallel computing op Kennislink:

Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/cloud-computing/distributed-computing/parallel-computing/index.atom?m=of", “max”=>"6", “detail”=>"minder"}

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 15 november 2010
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.