
Het boek is samengesteld door Neil McGregor, een Britse kunsthistoricus die kon putten uit de grootste collectie bijzondere historische voorwerpen ter wereld, namelijk die van het British Museum. McGregor is sinds 2002 directeur van het wereldberoemde museum.
De voorwerpen die McGregor uitkoos – een uitgesneden ivoren rendierbeeldje (Frankrijk, 11.000 jaar oud), een kleitablet met spijkerschrift (3100 jaar oud, Irak) of een Chinese schildering uit de tijd van de Zijderoute (ca. 1300 jaar oud) – zijn ‘signalen uit het verleden’. Ze vertellen iets over de wereld waarin en waarvoor ze werden gemaakt.
De geschiedenis verliep niet op alle continenten parallel. Als je maar 100 voorwerpen uit het museum mag gebruiken aan de hand van welke je de wereldgeschiedenis moet beschrijven, moet je scherpe keuzes maken.

Hoe de levensstijl van mensen na de laatste ijstijd (ca. 11.000 jaar geleden) wereldwijd veranderde met de ontdekking van de landbouw beschrijft McGregor bijvoorbeeld aan de hand van deze opmerkelijke graanstamper in vogelvorm, gevonden op Papoea-Nieuw-Guinea.
Bijna alle voorwerpen worden toegelicht door deskundigen van over de hele wereld. Zo vertelt de beroemde historicus en schrijver Tom Holland aan de hand van een gouden miniatuur hoe het Perzische Rijk opgebouwd was en hoe de Perzen langzaam ideeën over de eigen identiteit en die van andere volken ontwikkelden.

Een belangrijke mondiale ontwikkeling in de tijd dat de grote wereldrijken (Grieken, Romeinen, Chinezen) van de oudheid langzaam vorm kregen.
De ontdekkings- en veroveringsreizen van Europeanen gedurende de vijftiende en zestiende eeuw hebben een belangrijke stempel op de wereldgeschiedenis gedrukt. Het vormde zowel de Europese als de inheemse culturen.

Bekijk bijvoorbeeld bovenstaande koperen plaquette uit West-Afrika. We zien de lokale heerser Oba geflankeerd door twee Afrikaanse handelaren. Piepklein zijn ook twee Portugese reizigers afgebeeld. De plaquette, gemaakt van brons uit Portugal wil tonen dat de Afrikanen zelf de handel controleerden. Het geeft een interessante mondiale kijk op wat wij gewoonlijk als de tijd van het Europese expansionisme zien.
Deskundig en toegankelijk
‘Een geschiedenis van de wereld in 100 voorwerpen’ is een schitterend kerstcadeau voor iedereen die graag een volledige blik op de wereldgeschiedenis wil. Het boek is veel meer dan alleen een beschrijving van de voorwerpen uit het British Museum. Die zijn vooral een leidraad en prachtige illustratie voor de lezer die ondertussen een deskundig, diepgravend én toegankelijk verhaal over meer dan 12.000 jaar menselijke geschiedenis krijgt voorgeschoteld.

Neil McGregor, ‘Een geschiedenis van de wereld in 100 voorwerpen’. Uitgeverij Spectrum, €49,99. De 100 voorwerpen zijn ook online te bekijken op de website van de BBC.