Je leest:

Wel sex, geen kinderen graag

Wel sex, geen kinderen graag

Auteur: | 8 april 2009

Amerikaanse wetenschappers zijn op een gen gestuit dat mannen onvruchtbaar maakt. Vervelend voor de mannen die het hebben, maar misschien een uitkomst voor heren die voorlopig kinderloos willen blijven.

Ongelukjes zijn toevallig. Het condoom scheurt of de pil is vergeten. En dan krijgt het ongelukje een naam. Nouja: een vervolg in ieder geval.

Een toeval van dezelfde onwaarschijnlijkheid overkwam de Amerikaanse onderzoeker Michael Hildebrand. Hij onderzocht eigenlijk de aanwezigheid van erfelijke doofheidsgenen in honderden families, maar kwam ineens iets heel anders op het spoor. Een zeldzame vorm van mannelijke onvruchtbaarheid blijkt in sommige families ook erfelijk te zijn. Hildebrand vond zelfs de boosdoener: een defect in het gen CATSPER1. Deze ontdekking opent ruimte voor nieuwe anticonceptiemiddelen. Dat schrijven Hildebrand en collega’s in het vaktijdschrift American Journal of Human Genetics over zijn ontdekking.

De werking van het CATSPER1-gen bij muizen is al langer bekend. Maar dat mensen het ook hebben, is nieuw. Door muizenonderzoek weten biologen dat CATSPER1 zorgt voor spermacellen die flink goed zwemmen. Het gaat dan vooral om het laatste sprintje dat de spermacel moet trekken om over de finish te komen – de dikke wand van de eicel.

Als het gen kapot is, kunnen spermacellen dat laatste sprintje niet meer trekken. Dat bekende zwiepende staartje is dan simpelweg te slap om het enthousiaste celletje de eicel in te duwen. Dan kun je een bevruchting ook wel vergeten.

Uiteraard helpt deze ontdekking misschien tot een genezing voor de enkele eigenaren van kapotte CATSPER1-genen. Maar interessanter is dat een CATSPER1-pilletje wel eens de ideale anticonceptie kan zijn, schrijft Hildebrand. Dat pilletje zou het gen bij mannen dan niet kapotmaken, maar zet het tijdelijk uit. En ook dan schieten de spermacelletjes niet meer op.

Simpel en zonder de vervelende bijwerkingen. Dus geen onhandige medicijnen voor vrouwen, waardoor de hormoonspiegel rondstuitert met stemmingswisselingen; geen chirurgen die de man of vrouw een opensnijdt om een orgaantje af te knellen; geen onbetrouwbare fratsen waardoor sex in een zenuwslopend gokspel verandert.

Voorlopig is het niet zo ver. Eerst moet onderzocht worden hoe CATSPER1 precies de zwiepstaarten van spermacellen slapper maakt. En of zo’n zet-de-zwiepstaart-maar-uit-pilletje toch niet onverwachte bijwerkingen heeft. Tot die tijd zullen stelletjes die geen kinderen willen, het moeten doen met condooms, de pil, spiraaltjes en chirurgische ingrepen.

Zie ook

Meer biotechnologie op Ditisbiotechnologie.nl

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 08 april 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.