De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) had de VU om het onderzoek gevraagd omdat de consumptie van kweekvis sterk toeneemt. Het is de eerste keer dat zo’n breed scala aan vervuilingen in deze vissoorten is onderzocht.
Het onderzoek, uitgevoerd door het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM), omvat bekende vissoorten als zalm en forel, maar ook nieuwere soorten zoals pangasius en tilapia. IVM deed samen met collega-instituten onderzoek naar residuen van antibiotica, zware metalen, dioxines, polychloorbifenylen, DDT, gebromeerde vlamvertragers en perfluor surfactanten in kweekvis. Antibiotica kunnen worden toegepast in de viskweek om visziekten te behandelen. De andere stoffen worden niet toegepast in de viskweek maar kunnen als verontreiniging in visvoer voorkomen en zodoende worden opgenomen in de vis.
Zware metalen
Bij het onderzoek zijn geen sporen van antibiotica aangetroffen. Wel werden andere vervuilingen gevonden zoals zware metalen, dioxines, polychloorbifenylen, DDT, gebromeerde vlamvertragers en perfluor surfactanten. Ook deze blijven echter ruim beneden de daarvoor geldende wettelijke productnormen. Vooral pangasius, tilapia en tropische garnalen scoorden goed in dit opzicht.
Naast het onderzoek naar kweekvis is kleinschalig onderzoek gedaan naar grondstoffen voor visvoer en het visvoer zelf, waarbij is gekeken naar residuen van het bestrijdingsmiddel toxafeen en door schimmels geproduceerde mycotoxines. Hoewel vervuiling is aangetroffen, ligt ook hier het gehalte ruim onder de geldende productnormen.
Meer over vis en vervuiling op Kennislink:
Zie ook:
- Wat zijn risico’s bij vis? (Voedingscentrum)
- Vis (Milieucentraal)
- Productschap vis