Het KNMI gaat bekijken hoe goed de kwaliteit van deze verwachtingen is voor gebruik in ons land. De 15 daagse is een nieuwe stap voorwaarts in de voorspelbaarheid van het weer.
© KNMI Klik op de afbeelding voor een grotere versie
Het ECMWF maakt al sinds 1979 weersverwachtingen tot tien dagen vooruit. Het KNMI volgde kort daarna met vijfdaagse verwachtingen en ging na een lange testperiode in 2001 op operationele basis over een tiendaagse prognose (zie Verder lezen- Pluim 10 daagse verwachting).
Voor deze lange termijnverwachtingen wordt gebruik gemaakt van een atmosfeermodel dat draait op de grootste computers ter wereld. Het KNMI, dat participeert in het ECMWF, maakt gebruik van deze gegevens voor de verwachting.
In het begin van de jaren tachtig experimenteerde het KNMI al met tiendaagse verwachtingen. De berekeningen zijn gebaseerd op het ensemble predictiesysteem (eps), waarbij de verwachtingen vele malen opnieuw worden berekend maar dan steeds met kleine verstoringen in de beginsituatie. De waaier van uitkomsten, de pluim genaamd, geeft voor verschillende elementen informatie (scenario’s) over de (on)zekerheid van de verwachting en geeft aan wat de kans of het risico is op bepaalde (extreme) weersontwikkelingen.
Zie ook:
- Meerdaagse verwachtingen van het KNMI
- De experimentele maandverwachting van het KNMI
- Korte termijnweersverwachting (Kennislinkartikel van het KNMI)
- Weerkunde, Meteorologie voor iedereen: Weersverwachtingen (Kennislinkartikel van Kees Floor)
- Honderd jaar rekenen aan het weer (Kennislinkartikel van Zenit)
- Supercomputer bij het KNMI (Kennslinkartikel van Pythagoras)
- Website van het ECMWF (Eng.)