Je leest:

Weersverwachting tot 15 dagen vooruit

Weersverwachting tot 15 dagen vooruit

Het Europees Weercentrum in Reading (Engeland) is begonnen met 15 daagse verwachtingen. Na twee jaar experimenteren zijn deze lange termijnprognoses van het ECMWF nu ook op operationele basis beschikbaar.

Het KNMI gaat bekijken hoe goed de kwaliteit van deze verwachtingen is voor gebruik in ons land. De 15 daagse is een nieuwe stap voorwaarts in de voorspelbaarheid van het weer.

© KNMI Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Het ECMWF maakt al sinds 1979 weersverwachtingen tot tien dagen vooruit. Het KNMI volgde kort daarna met vijfdaagse verwachtingen en ging na een lange testperiode in 2001 op operationele basis over een tiendaagse prognose (zie Verder lezen- Pluim 10 daagse verwachting).

Voor deze lange termijnverwachtingen wordt gebruik gemaakt van een atmosfeermodel dat draait op de grootste computers ter wereld. Het KNMI, dat participeert in het ECMWF, maakt gebruik van deze gegevens voor de verwachting.

In het begin van de jaren tachtig experimenteerde het KNMI al met tiendaagse verwachtingen. De berekeningen zijn gebaseerd op het ensemble predictiesysteem (eps), waarbij de verwachtingen vele malen opnieuw worden berekend maar dan steeds met kleine verstoringen in de beginsituatie. De waaier van uitkomsten, de pluim genaamd, geeft voor verschillende elementen informatie (scenario’s) over de (on)zekerheid van de verwachting en geeft aan wat de kans of het risico is op bepaalde (extreme) weersontwikkelingen.

Dit artikel is een publicatie van Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI).
© Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 16 januari 2007
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.