Je leest:

Weer twijfel over mobiele telefoons, vooral bij gebruik door kinderen

Weer twijfel over mobiele telefoons, vooral bij gebruik door kinderen

Auteur: | 13 januari 2005

De discussie over de relatie tussen mobiele telefonie en gezondheid duurt al jaren en zal bij gebrek aan overtuigende onderzoeksresultaten ook nog wel wat jaren voortduren. Om zicht op de materie te bieden biedt dit Kennislink artikel via relevante links een beknopte introductie op de technologie van mobiele telefoons en draadloos bellen.

De Britse hoogleraar Sir Willliam Stewart maakt zich zorgen over de toenemende populariteit van mobiele telefonie bij kinderen. Volgens hem is voorzichtigheid geboden tot eens en voor altijd duidelijk is aangetoond dat gebruik van het mobieltje geen effect heeft op de gezondheid. Want als er wel een effect is, dan zullen kinderen er volgens hem het meeste last van hebben. Stewart betoogde dat bij de publicatie van een Brits onderzoeksrapport eerder deze week. De discussie over de relatie tussen mobiele telefonie en gezondheid duurt al jaren en zal bij gebrek aan overtuigende onderzoeksresultaten ook nog wel vele jaren voortduren. Om enig zicht op de materie te bieden biedt dit Kennislink artikel via relevante links een beknopte introductie op de technologie van mobiele telefoons en draadloos bellen.

Sir William Stewart is niet de eerste de beste. Vijf jaar geleden leidde hij een groep wetenschappers, die voor de Britse National Radiological Protection Board (NRPB; de nationale raad voor de stralingsbescherming) een rapport schreeft over de gezondheidseffecten van het gebruik van mobiele telefoons. Nu, vijf jaar later, presenteert hij als algemeen voorzitter van diezelfde NRPB een ‘update’ van dat onderzoek.

De algemene conclusie luidt dat er momenteel geen hard bewijs is dat het algemene publiek nadelige gezondheidseffecten ondervindt van de toepassing van te technologie voor mobiele telefonie. Maar daarmee is lang niet alles gezegd, aldus de NRPB. De Raad maant tot voorzichtigheid vanwege de onzekerheden die deze materie kenmerken. Met name bij groepen die wellicht extra gevoelig zijn voor straling, zoals kinderen, moet het minimaliseren van de stralingsblootstelling volgens de Britten voorop staan.

De tamelijk ferme taal van Stewart en zijn NRPB is actueel omdat eind vorig jaar mobiele telefoons speciaal voor echt kleine kinderen op de markt kwamen. Om incidenteel paps en mams te bellen weliswaar, maar toch: om gebruikt te worden.

De Foony, waarmee ook de allerkleinsten met een simpele druk op de knop verbinding met het thuisfront kunnen leggen. Volgens het Haarlems Dagblad heeft leverancier BCC na de recente publiciteit besloten de telefoon uit de schappen te halen. Beeld: www.foony.nl

Kennis

Om de niet afhoudende stroom berichten over de relatie tussen mobiele telefonie en gezondheid te kunnen duiden is kennis van de gebruikte technologie onontbeerljk. Het draait allemaal om elektromagnetische golven die – net zoals bij radiogolven – informatie kunnen overbrengen.

Het oorspronkelijk in Natuurwetenschap en Techniek gepubliceerde Kennislink-artikel

geeft een goed overzicht van de eigenschappen en effecten van elektromagnetische golven en is een prima inleiding in de relatie tussen mobiele telefonie en gezondheid.

Op de site van Howstuffworks is (in het Engels) veel technische informatie te vinden over de mobiele telefoon en de elektromagnetische golven die er bij gebruik worden:

De Britse National Radiological Protection Board heeft een goed toegankelijke site met ‘fact sheets’ over allerlei aspecten van verschillende vormen van straling. Voor mobiele telefonie zijn er een aantal bijzonder relevant:

Tenslotte verschijnen er met enige regelmaat actuele onderzoeks berichten over de relatie tussen mobiele telefonie en gezondheid. Kennislink plaatste er vorig jaar twee:

Een zeer relevante lijst met vragen en antwoorden over straling, gezondheid en mobiele telefonie wordt bijgehouden door John Moulder, hoogleraar stralingsoncologie bij het Medical College of Wisconsin in Milwaukee (V.S.):

De meest recente analyse van de Nederlandse Gezondheidsraad op dit gebied stamt van 2002. Opmerkelijk genoeg wordt daarin gesteld dat er geen beperkingen nodig zijn voor het gebruik van mobiele telefoons door kinderen. In 2003 deed de Raad wel aanbevelingen voor verder onderzoek op dit gebied.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 13 januari 2005
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.