Je leest:

Weer een hapje uit de zon

Weer een hapje uit de zon

Auteur: | 29 maart 2006

Op woensdag 29 maart is in Noord-Afrika en het Aziatisch deel van Turkije een totale zonsverduistering te zien. In een smalle strook schuift de maan daar geheel voor de zon, zodat het er minutenlang donker wordt.

Toen de zon achter de maan vandaan kwam, was heel kort de illusie van een diamant-ring te zien. bron: NASA TV

De eclips is In Nederland en België zichtbaar als een gedeeltelijke verduistering. Ongeveer 33 procent van de zonsdiameter wordt hier door de maan bedekt. In het midden van Nederland begint de verduistering omstreeks 11.47 uur. Wie door een eclipsbriletje kijkt, ziet ‘rechtsonder’ aan de zonsrand een indeukinkje ontstaan. Die wordt steeds groter, totdat omstreeks 12.40 uur een duidelijke ‘hap’ linksonder uit de zon ontbreekt. De ‘hap’ wordt vervolgens weer kleiner, totdat de donkere maan de zon omstreeks 13.33 uur ‘geheel links’ verlaten heeft.

Tijdens de totaliteit van de verduistering was de corona, de ijle en superhete atmosfeer van de zon, te zien. bron: NASA TV

Overzicht van de zonsverduistering. bron: Larry Koehn/Spaceweather.com. Klik op de afbeelding voor een animatie-versie.

Het wordt in Nederland en België niet donkerder tijdens de zonsverduistering. Het door de maan bedekte oppervlak van de zon bedraagt slechts 22 procent, dus minder dan een kwart. Ook al is dat deel van het zonsopervlak achter de maan verdwenen, het deel dat over is, blijft oogverblindend fel schijnen! Gebruik om verblinding te voorkomen een goedgekeurde eclipsbril, die van een CE-markering is voorzien. Een goed alternatief vormt een beschermglas van een laskap met gradatie 13 of 14.

Een gewone zonnebril is absoluut onvoldoende!

Zo zag de zonsverduistering er uit in Accra, Ghana. bron: AP Photo / Olivier Asselin

Overgang van ISS

Extra speciaal aan de gedeeltelijke zonsverduistering is dat vanuit sommige landen een overgang van het Internationaal Ruimtestation (ISS) te zien zal zijn. Het zuidelijk deel van Nederland is één van de gebieden die van deze uitzonderlijke gelegenheid gebruik kunnen maken. De 7,3 km brede strook waar de overgang van ISS voor de zon langs te zien zal zijn loopt juist ten zuiden van Eindhoven, ter hoogte van Valkenswaard en Weert. Ook hier is voor waarnemingen een deugdelijk zonnefilter weer een absolute vereiste!

Meer over de ISS-passage

Zo trekt het ISS omstreeks 12.50 uur voor de zonneschijf langs. De overgang duurt slechts 0,72 seconde! De diameter van ISS is 36,1 boogseconden: een vijftigste van de zonneschijf. bron: CalSky

Volgende zonsverduistering

De eerstvolgende keer dat zich in onze streken weer een gedeeltelijk verduisterde zon zal voordoen, is op 1 augustus 2008. De zonsdiameter zal dan voor 23 procent achter de maan schuilgaan. In een deel van Siberië en China is deze verduistering totaal.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 29 maart 2006
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.