Je leest:

We horen er allemaal niet bij

We horen er allemaal niet bij

Mensen zijn sociale dieren: ze hebben een sterke behoefte om ‘erbij te horen’. Toch voelen veel mensen zich alleen of hebben ze het gevoel niet goed genoeg te zijn. Het paradoxale hieraan is dat bijna iedereen hier last van heeft, en we er dus als het ware allemaal niet bij horen. Om dat de demonstreren opent hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk op 21 februari een website met een forum voor mensen die wel eens het gevoel hebben niet mee te doen.

Bijna iedereen heeft wel eens het gevoel er niet bij te horen. Bijvoorbeeld: op een feestje kent iedereen elkaar en praat met elkaar, maar jij loopt verloren rond; of je hebt moeite met je werk of je studie, en het lijkt alsof het anderen allemaal makkelijk afgaat; of je wilt graag iets leuks doen met vrienden, maar iedereen heeft het altijd druk; en met wie zijn al die mensen op straat toch alsmaar aan het bellen en SMS’en? Jouw telefoon gaat vaak de hele dag niet!

Voor mensen die deze ervaringen herkennen start hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk vandaag een speciale website: wijhorenernietbij.nl. Uit sociaal-psychologisch onderzoek blijkt namelijk dat mensen van nature een sterke behoefte hebben erbij te horen. Roos Vonk constateert echter dat acceptatie en waardering door anderen voor veel mensen niet vanzelfsprekend is. "Veel mensen voelen zich alleen of hebben het idee dat ze niet goed genoeg zijn. Ze denken dat anderen daar geen last van hebben. Maar die anderen hebben dat net zo goed, alleen iedereen verbergt het en houdt zich groot.

“Terwijl het lijkt alsof je als eenling tegen al die mensen aankijkt die iets met elkaar hebben, zijn we in werkelijkheid allemaal eenlingen. We zijn allemaal bezorgd dat we niet goed genoeg zijn, er niet bij horen. Dat betekent: we horen er allemaal bij! We horen allemaal bij de groep eenlingen die vaak twijfelt, onzeker is, zich alleen voelt, zijn best doet om door anderen gewaardeerd te worden. We vallen helemaal niet buiten de boot; we zitten allemaal in hetzelfde schuitje!”

Hierdoor ontstaat een paradox: bijna iedereen kijkt naar al die anderen en denkt dat zij er wél bij horen, vlot en bijdehand zijn, nooit onzeker zijn, enzovoort. Maar die ‘anderen’ denken en voelen precies hetzelfde. “Niemand hoort erbij. En daardoor hoort dus eigenlijk iedereen er juist weer wel bij”, concludeert de hoogleraar. Om dit te demonstreren staat op de nieuwe website een forum voor alle mensen die, om wat voor reden dan ook, wel eens het gevoel hebben dat ze niet meedoen.

Steeds individualistischer

Roos Vonk en haar mede-webbeheerder Ingrid van der Heijden verwachten dat er veel bezoekers en leden zullen komen, omdat dit gevoel voor zoveel mensen herkenbaar is. “Onze samenleving wordt steeds individualistischer”, vindt Roos Vonk. “Terwijl mensen toch sociale dieren zijn. Vroeger hoorde je bij een bepaalde kerk, omroep, politieke partij, dorpsgemeenschap. Nu staat het individu veel meer centraal. Dat heeft grote voordelen, maar het betekent ook dat de gemeenschapszin wordt aangetast.” En daar worden mensen niet gelukkig van, zo blijkt uit haar eigen onderzoek.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van Radboud Universiteit Nijmegen.
© Radboud Universiteit Nijmegen, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 21 februari 2007
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.