Je leest:

Water uit lucht en wind

Water uit lucht en wind

Auteur: | 24 oktober 2012

Hoe maak je op de droge plekken van deze wereld met weinig middelen fris drinkwater? De ‘Dutch Rainmaker’ doet dat door condensdruppels uit de buitenlucht op te vangen. De benodigde energie komt van de windmolen boven op de mast.

Ook in droge gebieden zit er nog wel water in de lucht.
Docwerk

Het bedrijf Dutch Rainmaker heeft een windmolen ontwikkeld die op de droge plekken van deze wereld water kan ‘maken’. Een klein koelsysteem onder de molen koelt de buitenlucht af en de hierbij vrijkomende condensdruppels worden vervolgens opgevangen. De energie voor het op deze manier winnen van water komt van de windturbine bovenop de Rainmaker.

Een klein testexemplaar draait al in Harlingen, maar het idee is vooral bedoeld voor plekken waar een tekort aan water is. Fabrikant Dutch Rainmaker werkt aan een installatie die met behulp van condensatie maar liefst 7.000 liter per dag produceert.

Water uit lucht

Afhankelijk van de plaats en de luchtomstandigheden bevat lucht altijd wel een bepaalde hoeveelheid water. Daardoor kan er ook in warme droge gebieden water aan lucht worden onttrokken. Lucht van 20ºC en een luchtvochtigheid van 50% RH (relative humidity) bevat bijna 7 gram water per kilogram lucht. Maar hoe pluk je die uit de lucht? Een windturbine boven op de mast drijft een paar compressoren aan. Deze persen buitenlucht door een warmtewisselaar die de aangevoerde omgevingslucht afkoelt. Hierbij vindt condensatie plaats.

De condensdruppels op de fles ontstaan door afkoeling van de lucht door de koude fles. Condensatie is de overgang van een gas naar een vloeistof.
Dutch Rainmaker

Onder het dauwpunt condenseren de waterdruppels die in de aangevoerde lucht zitten. De gecondenseerde waterdruppels worden opgevangen en opgeslagen in een tank. De omvang van de waterproductie van de regenmaker Dutch Rainmaker DRM AW75 hangt af van plaatselijke omstandigheden; de windsnelheid, vochtigheid en temperatuur van de buitenlucht.

Met windkracht zorgen compressoren voor druk in het systeem.
Dutch Rainmaker

Een eenvoudig elektronisch systeem bestuurt de componenten van de Rainmaker. Door een combinatie van bestaande techniek en duurzame (wind)energie komt er water beschikbaar op droge plekken.

De condensdruppel komen via een opvangbak in een tank terecht.
Dutch Rainmaker

Zelfvoorzienend

Het water (van regenwaterkwaliteit) kan gebruikt worden voor veeteelt, irrigatie van akkers en (na behandeling) voor menselijke consumptie. Dat is goed nieuws voor de droge gebieden in de wereld. De watermaker in de kast onder de turbine vraagt weinig stroom. Die komt van de turbine boven op de mast. Een aansluiting op het stroomnet is daardoor niet nodig.

Water voor voedsel

De landbouw is ‘s werelds grootste gebruiker van zoet water. Zo’n 40 procent van het voedsel in de wereld wordt geproduceerd in geïrrigeerde landbouw, de rest in regenafhankelijke systemen. Per jaar is er per persoon voor een volwaardig dieet 1300 m3 water nodig.

De Rainmaker is een genomineerd idee uit het project Enlightenmentz, dat lichtende voorbeelden voor een duurzame toekomst in het zonnetje zet. De enlightenmentz of the year 2012 worden op 1 en 2 november bekend gemaakt tijdens het congres Energy 4 Next Generations II – Designing a Sustainable Future. Het congres in Science Center NEMO heeft van 1 tot en met 4 november een kleine tentoonstelling van de ideeën.

Lees meer op Kennislink over droogte:

Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/droogte/index.atom?m=of", “max”=>"5", “detail”=>"minder"}

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 24 oktober 2012

NEMO Kennislink Agenda

NEMO Kennislink vertoont op deze plaats normaal gesproken wetenschappelijke activiteiten uit heel Nederland. Door de maatregelen tegen het nieuwe coronavirus zal daarvan een groot gedeelte worden afgelast. Omdat we geen achterhaalde informatie willen verspreiden, laten we voorlopig geen activiteiten zien.
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.