Je leest:

Wageningen UR ontwerpt Ecovallei China

Wageningen UR ontwerpt Ecovallei China

Auteur: | 18 april 2012

Een nieuwe Ecovallei van 400 hectare moet de Chinese stad Beijing van duurzaam voedsel gaan voorzien. De Universiteit Wageningen UR maakte met groene Hollandse partners een masterplan en zit nu als laatste in de race. Deze zomer neemt ‘Beijing’ een beslissing.

Ecovallei gaat duurzaam voedsel verbouwen voor Beijing.
Docwerk

Wageningen UR heeft een ambitieus multidisciplinair plan ontwikkeld voor een Ecovallei van 400 ha dicht in de buurt van de miljoenenstad Beijing. De voedselvallei moet de stad van duurzaam voedsel voorzien, maar ook ruimte bieden aan recreatie en wonen. Eind februari is het plan voor de Ecovallei gepresenteerd in China. Deze zomer wordt een definitieve beslissing uit China verwacht.

Zo’n 90 procent van de groenten voor meer dan 20 miljoen consumenten in Beijing wordt op dit moment ’s nachts aangevoerd van buiten de regio. Burgemeester Guo Jinlong wil de komende jaren meer voedsel betrekken uit de directe omgeving van de hoofdstad. Voor Wageningen UR en een reeks groene Hollandse partners, is dit het grootste project in China ooit. COFCO, één van de grootste Chinese voedingsmiddelenbedrijven, is de opdrachtgever van het plan.

Wageningen UR werd gekozen uit in totaal vijf partijen, waaronder de University of Davis uit de VS. Het project zal model staan voor de ontwikkeling van soortgelijke parken in de buurt van grote steden in China. Wageningen wil tot het besluit genomen is, nog niet in gaan op details. Het plan voorziet ook in training van toekomstige werknemers.

Multidisciplinair

Via Wageningen Beijing office werd Wageningen UR in 2010 benaderd door COFCO en de bestuurders van Beijing om mee te denken over de inrichting van de Ecovallei. In het project komen veel disciplines samen; glastuinbouw, open teelt, bosbouw, bloemen, fruitteelt en de waterhuishouding.

Duurzame landbouw bij Beijing.
Beeld Docwerk

Projectleiders Willie van den Broek van Food & Biobased Research en Xiaoyong Zhang van het LEI maakten samen met Alterra, LEI, PRI, Wageningen UR Glastuinbouw, PPO Bollen Bomen en Fruit en AGV, Van Hall Larenstein en het Wageningse kantoor in Beijing een eerste schets voor het park.

Bestuursvoorzitter Aalt Dijkhuizen van Wageningen UR heeft in februari gesprekken gevoerd om tot een brede samenwerking te komen. Van den Broek: “China wil een praktisch uitvoerbaar advies op basis van bewezen kennis en technologieën. Voor ons was de samenwerking tussen zoveel verschillende kenniseenheden tamelijk uniek. Zo is Alterra betrokken voor haar kennis van water en gaat Van Hall Larenstein de trainingen van werknemers verzorgen.”

Het wachten is nu op een besluit uit China. Als dat snel komt kan er nog deze zomer worden gestart met de teelt van de eerste duurzaam verbouwde groenten.

Meer over duurzaam voedsel op Wetenschap24:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 18 april 2012
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.