In tegenstelling tot poezen worden homo sapiens-vrouwen niet krols. Ze ‘verspillen’ daarom wel een hoop seks door te vrijen in een periode waarin ze helemaal niet vruchtbaar zijn. Toch zijn we nog lang niet aan het uitsterven, blijkens de 6,5 miljard andere mensen met wie we een planeet delen. Een groep Duitse onderzoekers onder leiding van Reinhard Mass weet waarom: rondom hun eisprong hebben vrouwen meer zin in seks en beleven ze meer plezier aan erotiek. De wetenschappers redeneren dat vrouwen dan dus ook meer vrijen in deze periode, wat de kans op zwangerschap vergroot. Je zou kunnen zeggen dat vrouwen toch – onbewust – een beetje krols worden.
Mass en collega’s vroegen 35 vrouwen een dagboek bij te houden waarin ze niet alleen aangaven wanneer ze ongesteld waren – zodat de onderzoekers hun vruchtbare dagen konden berekenen – maar ook hoeveel zin ze hadden in seks. Daarnaast deden de vrouwen twee keer mee aan hetzelfde experiment: één keer rondom hun eisprong en één keer vlak voor hun menstruatie, wanneer een vrouw sowieso niet zwanger kan worden. Tijdens het experiment kregen de (heteroseksuele) vrouwen erotische foto’s van naakte mannen te zien. Tegelijkertijd keken de onderzoekers naar de activiteit van een gezichtsspier die je automatisch en onbewust aanspant als je plezier hebt.
Je gezicht verraadt je: als heterovrouwen rond hun eisprong zitten en dus zwanger kunnen worden, hebben ze meer plezier in erotisch, mannelijk naakt.
Meer pret met erotiek
Wat bleek? Tijdens hun vruchtbare periodes bleken de gezichten en dus de vrouwen veel meer lol te hebben in de erotische afbeeldingen. Bovendien gaven ze zelf aan dat ze ook meer zin in seks hadden. Mass en zijn mede-wetenschappers concluderen daaruit dat er gedurende de evolutie een mechanisme is ontstaan dat vrouwen ertoe aanzet meer seks te willen als de kans op zwangerschap het grootst is. Een soort compensatie dus, omdat bij ons de vruchtbare vrouw niet krols als een poes of met een opgezwollen roze achterwerk als een baviaan door het leven gaat.
Bavianenvrouwtjes die klaar zijn voor conceptie laten dat weten door hun knalroze achterwerk in het gezicht van een mannetje te duwen. Homo sapiens-vrouwen zijn – gelukkig – een stuk subtieler.
De goede genen versus de zorgzame lief
Dat is in lijn met eerder onderzoek van bijvoorbeeld evolutiepsycholoog David Buss, waarin hij aantoonde dat vruchtbare vrouwen een seksuele voorkeur hebben voor de meer mannelijke mannengezichten en –lichamen, terwijl ze buiten hun vruchtbare dagen liever een meer vrouwelijke vent zien. Buss denkt dat dit komt omdat vrouwen graag een kind krijgen van een man met ‘goede genen’, terwijl ze als partner liever een zorgzame kostwinner heeft. Vrouwen zoeken dus andere eigenschappen in hun lief-voor-het-leven, dan in de vader van hun kinderen.
De stoerste genen, maar de zorgzaamste man. Helaas gaan die eigenschappen niet altijd samen in één partner, waardoor vrouwen onbewust geneigd zijn hun zaad bij de buren te gaan halen.
Of de vrouwen uit Mass’ onderzoek zelf een partner hadden of niet, bleek overigens niet uit te maken voor hun reactie op de erotische foto’s of hun zin in seks. En dat is opvallend, wat uit een onderzoek van Pillsworth en collega’s uit 2004 bleek dat de extra seksuele lust rondom de eisprong veel vaker voorkomt bij vrijgezelle vrouwen. De Duitse wetenschappers denken echter dat niet alleen de aanwezigheid van een relatie, maar ook de kwaliteit daarvan een grote rol speelt in de zin in seks ‘buiten de deur’. Zou iemands partner bijvoorbeeld zelf erg mannelijk zijn – en er dus uitzien als iemand met ‘goede genen’ – dan is de onbewuste neiging om van een ander zwanger te worden waarschijnlijk kleiner dan wanneer een vrouw samen is met een lieve, zorgzame jongen.
Het artikel van Reinhard Mass en zijn collega’s zal verschijnen in het vakblad Hormones and Behavior onder de titel ‘Why we haven’t died out yet. Changes in women’s mimic reactions to visual erotic stimuli during their menstrual cycles.’
Zie ook:
- Wat flik je me nou? Over overspel en ontrouw (Kennislinkartikel)
- Vrouwen zien er eens per maand het beste uit (Kennislinkartikel)