Je leest:

Waarom olijfolie gezond is

Waarom olijfolie gezond is

Auteur: | 2 april 2009

Portugese onderzoekers hebben een primeur: ze leveren bewijs voor één van de redenen waarom olijfolie goed voor je is. Het zachtgroen gekleurde goedje beschermt namelijk rode bloedcellen. De wetenschappers hopen dat hun ontdekking perspectief biedt op genetisch gemodificeerde olijfolie.

Meestal is wetenschap een internationale bezigheid. Amerikanen, Nederlanders, Japanners, noem maar op: ze blijken aan het eind van een wetenschappelijk artikel allemaal een steentje bij te dragen. Dat ging deze week bij een publicatie over olijfolie in het tijdschrift Molecular Nutrition & Food Research wel even anders. Alle auteurs waren Portugees en het meeste vooronderzoek kwam van Italianen. Da’s niet zo gek: olijfolie is van oorsprong Zuid-Europees. De Portugese auteurs bewijzen dat goede smaak niet de enige reden is om olijfolie te eten – het blijkt ook rode bloedcellen te beschermen.

Dat olijfolie gezond moest zijn, wisten onderzoekers al een tijdje. Bevolkingsonderzoek wijst uit dat mensen die het veel eten, wat langer leven dan mensen die het niet eten. Dat zou vooral aan het soort vet liggen dat in de olie zit. De Portugese onderzoekers wijzen op een ander ingrediënt: anti-oxidanten. Dat zijn stoffen die de cellen van je lichaam beschermen tegen tergend langzame aftakeling. Anders gezegd: ze houden je moleculair jong. Op de lange termijn krijg je daardoor minder snel kanker.

De wetenschappers testten dit effect van olijfolie door eerst rode bloedcellen in een linke soep te gooien: een vloeistof vol met schadelijke stoffen. Als de rode bloedcellen te lang in die soep liggen, scheuren ze open en gaan ze dus kapot.

Maar: nu brachten de onderzoekers de olijfolie in actie. Althans, de anti-oxidanten ervan die normaal gesproken ook in je bloedbaan zouden komen. En inderdaad, bij een steeds hogere dosis knapten steeds minder rode bloedcellen kapot.

Volgens de wetenschappers zou het daarom niet verkeerd zijn als olijfbomen genetisch zó veranderd worden dat ze extra anti-oxidanten aanmaken. Waardoor de olijfolie die je uit de plant haalt, nog wat gezonder wordt dan het al was. Dat zou een uitkomst kunnen bieden voor mensen geen zin hebben om drie keer per dag olijfolie naar binnen te werken.

Maar natuurlijk bereik je met gevarieerd eten hetzelfde gezondheidseffect.

Zie ook

Paarse tomaat beschermt tegen kanker

Meer biotechnologie op Ditisbiotechnologie.nl

Dit artikel is een publicatie van Ditisbiotechnologie.nl.
© Ditisbiotechnologie.nl, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 02 april 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.