Je leest:

Waarom jouw geld helemaal niet op de bank staat

Waarom jouw geld helemaal niet op de bank staat

De beste wetenschappers geven antwoord op spraakmakende vragen in de Universiteit van Nederland

We zetten ons geld graag op de bank; hartstikke veilig, toch? Misschien niet. Want banken bewaren ons geld helemaal niet. Ze geven het namelijk weg, in de vorm van leningen. Waarom dat niet erg is, legt hoogleraar banking en finance Jaap Bos (Universiteit Maastricht) je uit in deze aflevering van de Universiteit van Nederland.

Waarom het tóch mis kan gaan voor een bank als mensen en bedrijven hun leningen niet terugbetalen. Én we gaan in op het woord dat je sowieso de hoofdprijs oplevert in Wordfeud (als ‘ie het zou kennen): depositogarantiestelsel. Dat is niet alleen triple word waarde, maar het is ook de reddinsgboei die economen ontworpen hebben om te voorkomen dat de samenleving failliet gaat als door een ’bankrun’ iedereen z’n geld dreigt kwijt te raken.

De Universiteit van Nederland helpt iedereen de wereld beter te begrijpen; alles wat je ooit had willen weten, en alles waarvan je nog niet eens wist dat je ‘t wilde weten. Geen enkele vraag blijft onbeantwoord in hun video’s en podcasts. Bekijk meer video’s op het Youtubekanaal van de Universiteit van Nederland.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 12 april 2023
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.