Je leest:

Waarom hebben we seks?

Waarom hebben we seks?

Auteur:
seks (106)
Thema: Seks

Je staat er misschien niet dagelijks bij stil—de natuurlijke drang overschreeuwt dit meestal—, maar eigenlijk is het nog helemaal niet zo logisch dat we seks hebben.

Oké, het is nodig om onze soort in stand te houden, maar dat had natuurlijk ook op een andere manier gekund. Door te klonen bijvoorbeeld, al had dit wellicht het einde van de mensheid betekend. Waarom is voortplanting alleen mogelijk tussen man en vrouw? Er had toch ook simpelweg één sekse kunnen zijn? Of, voor de broodnodige variatie, vijf of meer?

Medium
iStockphoto

Voortplanting is natuurlijk lang niet de enige reden waarom we met elkaar tussen de lakens duiken. Soms zijn we simpelweg geil, en willen we onze oerdriften bevredigen. Andere keren willen we uit liefde graag zo dicht mogelijk bij onze partner zijn. Soms kan seks ook een praktische keuze zijn, bijvoorbeeld om je carrière een duwtje in de juiste richting te geven of om juist optimaal te profiteren van je ambitieuze werknemer. Daarnaast kan seks ook ingezet worden als ruilmiddel voor een drankje, sigaretten of een lift naar huis. Of voor geld natuurlijk—breezersletjes zijn volgens sommigen niet zo heel ver verwijderd van het oudste beroep ter wereld.

Medium

Soms levert seks helemaal niets op, behalve een hoop narigheid. Bijvoorbeeld als je wordt verkracht of slachtoffer wordt van seksueel geweld. Dit komt helaas vaker voor dat je denkt. Wat gaat er om in het hoofd van een verkrachter?

Sommigen kiezen er bewust voor om geen seks te hebben, bijvoorbeeld uit religieuze overwegingen. Wat gaat hier achter schuil?

Inhoud van dit hoofdstuk:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 24 maart 2010

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

LEES EN DRAAG BIJ AAN DE DISCUSSIE