Je leest:

Waar is de Chinese Muur?

Waar is de Chinese Muur?

De vraag of je de Muur vanuit de ruimte met het blote oog kan zien, lokte onlangs heel wat discussie uit. Ook de in België gebouwde Proba-satelliet zag het bouwwerk over het hoofd!

In oktober vorig jaar voerde de Chinese ‘taikonaut’ Yang Liwei de eerste bemande Chinese ruimtevlucht uit aan boord van het ruimteschip Shenzhou 5.

China’s eerste taikonaut Yang Liwei na zijn landing in de Mongoolse steppe. AP Photo/Xinhua, Wang JianminKlik op de afbeelding voor een grotere versie.

China was enorm trots over Yang Liwei’s ruimtemissie. Maar de eerste taikonaut kwam terug met een kleine domper op de feestvreugde: hoewel zijn vlucht succesvol verliep, had hij de Chinese Muur, hét Chinese symbool bij uitstek, niet vanuit de ruimte gezien. Daarmee ging hij in tegen waarnemingen van astronaut Gene Cernan. Die zei dat hij de Chinese Muur wel degelijk had gezien.

Met een satelliet is het natuurlijk geen kunst om de Muur vanuit de ruimte in beeld te krijgen. ESA liet haar Proba-satelliet daarom een kiekje maken van China. En toonde daarmee onbedoeld aan hoe moeilijk het is om zaken vanuit de ruimte te herkennen. Kijkt u mee?

Afbeelding gemaakt door de Proba-satelliet van ESA. Linksonder is een deel van de Baihe-rivier te zien. Rechtsboven, gaf de ruimtevaartorganisatie aan, kronkelt de Chinese muur. Een paar dagen later attendeerden wetenschappers ESA erop dat ze eigenlijk een rivier zagen, die uitmondt in het Miyun-reservoir. bron: ESAKlik op de afbeelding voor een grotere versie.

Proba’s foto laat twee kronkelende figuren zien. Links onderin is de Baihe-rivier te zien. De figuur in de rechterbovenhoek, zei ESA aanvankelijk, is de Chinese Muur. De ‘Muur’ lijkt op het eerste gezicht inderdaad bovenop de bergen eromheen te liggen. Duidelijk geen rivier dus. Toch?

Proba in een baan om de aarde. bron: ESAKlik op de afbeelding voor een grotere versie.

Drie wetenschappers bogen zich eens wat nader over de foto’s van de Muur. Albert Krisskoy en Professor Gary Li van de California State University en Dr. Zhimin Man van de Fudan University in Shanghai vergeleken kaarten met de Proba-foto en kwamen tot de conclusie dat de ‘Muur’ in werkelijkheid een tweede rivier is. Die mondt uit in het Miyun-reservoir ten noordoosten van Peking.

De uitlatingen van Yang Liwei hebben alvast tot enkele suggesties geleid: de muur ’s nachts verlichten zodat hij in de toekomst zeker kan worden gezien én de schoolboeken aanpassen waarin staat dat de Muur wél vanuit de ruimte te zien is.

Veel scherper dan het menselijk oog

De Proba-satelliet gebruikte voor zijn opnamen de High Resolution Camera (HRC) vanaf zo’n 600 kilometer boven de aarde. De HRC is een zwartwitcamera waarin een miniatuur Cassegrain-telescoop zit. Daardoor kan hij veel scherper kijken dan het menselijk oog. Maar die scherpe blik moet natuurlijk wel goed gericht worden…

De Chinese muur is zo’n 7000 km. lang en is China’s nationale symbool. bron: ESAKlik op de afbeelding voor een grotere versie.

Terwijl de HRC bouwwerken met details van vijf vierkante meter kan waarnemen, kunnen astronauten wel zaken zien als het ‘rooster’, gevormd door straten van steden. Om individuele wegen of grote gebouwen te zien hebben ze een verrekijker of een zoomlens nodig.

Zo’n zoomlens was precies wat André Kuipers bijhad toen hij eind april aan boord van het ISS verbleef. Met zijn fotocamera wist hij de onderstaande afbeelding van Nederland te maken. De waddeneilanden en afsluitdijk zijn op de foto goed te zien.

Nederland, op 23 april gefotografeerd door André Kuipers vanuit het ISS. bron: ESAKlik op de afbeelding voor een grotere versie.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van European Space Agency (ESA).
© European Space Agency (ESA), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 21 mei 2004
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.