Je leest:

Vuilverbrander vindt radioactief afval

Vuilverbrander vindt radioactief afval

Auteur: | 26 juni 2008

De Dordrechtse vuilverbrandingsinstallatie HVC vond de afgelopen drie maanden tientallen malen radioactief materiaal tussen het aangeboden afval, schrijft het Reformatorisch Dagblad. Het jodium-131, dat veel wordt gebruikt in medische diagnostiek, kwam aan het licht door pas geïnstalleerde detectoren.

Als eerste vuilverbrander in Nederland installeerde HVC Dordrecht begin 2008 apparatuur om radioactief materiaal op te sporen. Dat hoort namelijk niet in de afvalstroom thuis, maar moet door speciale instanties te worden opgeslagen en afgevoerd. In de drie maanden dat de apparatuur in gebruik is, heeft HVC al zo’n honderd keer radioactief materiaal gevonden. Volgens directeur dr. Jan Peter Born werd de grenswaarde daarbij tientallen malen overschreden. Het bleek te gaan om het materiaal jodium-131 in luiers, inlegkruisjes en urinezakken.

De schildklier neemt makkelijk jodium op. Door een patiënt jodium-131 te geven, krijgt die een tijdelijk radioactieve schildklier. Dat is prachtig te zien op met een detector voor een van de vervalsproducten van iodium-131, een flits gammastraling.

Schildklier

Jodium-131 is een radioactieve variant ( isotoop) op het normaal voorkomende jodium-126 in de natuur. De atoomkern is door de vijf extra ongeladen neutronen instabiel en valt na verloop van tijd uiteen in een xenon-atoom, een elektron en een flitsje gammastraling.

In de gezondheidszorg wordt jodium-131 gebruikt om een overactieve schildklier te remmen. De stof verlaat het lichaam na een etmaal via de uitwerpselen. Met een halfwaardetijd van acht dagen is jodium-131 niet lang gevaarlijk; elke acht dagen halveert de hoeveelheid radioactief materiaal.

Jodium-131 is een laag-radioactief materiaal, maar patiënten die de stof krijgen toegediend moeten toch voorzichtig zijn. Zo mogen ze een maand lang geen seks hebben (of korter, afhankelijk van de toegediende hoeveelheid) en wordt vrouwen aangeraden tot zes maanden na de behandeling niet zwanger te worden. Het advies te wachten met kinderen nemen is gebaseerd op een theoretische risicoinschatting; er is geen direct bewijs dat het laag-radioactieve jodium-131 schadelijk is voor de foetus.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 26 juni 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.