Je leest:

Vruchtbare vrouw heeft sexy stem

Vruchtbare vrouw heeft sexy stem

Auteur: | 2 mei 2008

Tijdens de vruchtbare periode in de menstruatiecyclus wordt de stem van een vrouw aantrekkelijker gevonden dan tijdens de overige dagen in de cyclus. Uit eerder onderzoek is gebleken dat de vrouwenstem tijdens deze periode ook iets hoger is. Waarschijnlijk zijn deze veranderingen het gevolg van hormonale veranderingen.

Tijdens haar vruchtbare periode is de stem van een vrouw sexyer dan tijdens de overige dagen van de menstruatiecyclus, zo blijkt uit onderzoek van onderzoekers Pipitone en Gallup van de State University of New York in Albany (VS). Zij hebben op vier verschillende momenten in de menstruatiecyclus opnames gemaakt van de stem van vrouwen terwijl die tot tien telden. Vervolgens hebben mannelijke en vrouwelijk studenten aangegeven in welke mate ze de stem op de verschillende opnames aantrekkelijk vonden. Beide groepen vonden de stemmen het meest aantrekkelijk wanneer de vrouw tijdens de opname in haar vruchtbare periode was.

Hoewel de vrouw steeds efficiëntere manieren heeft ontwikkeld om ongewenste mannelijke aandacht te ontwijken (denk bijvoorbeeld aan parfums om feromonen te verbloemen), is de evolutionaire battle of the sexes nog volop gaande: we kunnen onbewust de subtiele veranderingen in stem en gedrag tijdens de vruchtbare periode van een vrouw waarnemen. Mannen vinden deze vrouwen aantrekkelijker en vrouwen kunnen hierdoor de ‘competitie’ in de gaten houden.

Er is al eerder gebleken dat de vrouwelijke stem verandert gedurende haar cyclus. Zo hebben onderzoekers aan de University of California (VS) aangetoond dat de toonhoogte van de vrouwelijke stem iets stijgt tijdens de vruchtbare dagen. Waarschijnlijk zijn deze veranderingen het gevolg van de invloed van de sekshormonen testosteron en oestrogeen op het strottenhoofd. Bij vrouwen die de pil slikken, en dus hun natuurlijke hormoonhuishouding veranderen, worden deze veranderen niet gevonden.

Een menselijke bronsttijd?

Bij veel dieren vinden hormonale veranderingen in het lichaam plaats tijdens de zogenaamde oestrus, de bronsttijd. Zo worden mannetjes agressiever en zetten vrouwtjes geursporen uit of hebben opgezwollen geslachtsdelen. Onder wetenschappers is discussie gaande over de vraag of mensen ook een oestrus kennen. Aan vrouwen is immers niet duidelijk te zien of zij ‘bronstig’ zijn of niet.

De stelling dat vrouwen een maandelijkse bronsttijd doormaken is vrij controversieel. Er zijn echter wel degelijk aanwijzingen dat vrouwen tijdens hun vruchtbare dagen onder invloed van hormonen aantrekkelijker worden ‘gemaakt’ voor mannen. Bij dieren zijn deze veranderingen echter veel duidelijker waarneembaar dan bij mensen.

Toch worden steeds meer kleine veranderingen gevonden tijdens de vruchtbare periode van een vrouw. Naast de subtiele veranderingen in de stem, wordt bijvoorbeeld het reukvermogen sterker en staat een vrouw meer open voor benadering door een man. Ook lijken mannen vrouwen visueel aantrekkelijker te vinden als die vruchtbaar zijn. Uit onderzoek van Geoffrey Miller van de University of New Mexico (VS) bleek vorig jaar dat strippers in hun vruchtbare dagen meer fooi toegestopt krijgen dan tijdens de overige dagen van hun cyclus.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 02 mei 2008

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.