Je leest:

Vriendjespolitiek voor planten

Vriendjespolitiek voor planten

Auteur: | 15 juli 2011

Een goede carrière is niet alleen een kwestie van ergens goed in zijn. Je moet ook de juiste vrienden hebben. En dat geldt tot op zekere hoogte ook voor planten. Ze ‘sluiten vriendschappen’ met schimmels. Nu is het wetenschappers gelukt om ‘kunstmatige huwelijken’ te stichten tussen rijstplanten en speciale schimmels. Het resultaat: rijstplanten die natuurrampen overleven.

Rusty Rodriguez onderzoekt al jaren de relatie tussen planten en micro-organismen.
USGS

Dat schrijven microbioloog Rusty Rodriguez en zijn collega’s van de universiteiten van Washington en Californië in het gratis online tijdschrift PloS One.

Ze wilden graag laten zien dat je planten als rijst zouttolerant (halofiel) kunt maken zonder genetische technieken. Die ontdekking is belangrijk, want waar in Azië tsunami’s de kust overspoelen, gaat ook de rijstoogst ten onder. Met de nieuwe vondst hoeft dat misschien niet meer zo te zijn.

Om de rijstplant weerbaar te maken tegen zoutwateroverstromingen, legde Rodriguez een nieuwe koppeling tussen de rijstplant en een hele speciale schimmel. Die schimmel woont normaal gesproken op de wortels van duingras, ook wel bekend als helmgras. Dat is een plant die regelmatig kampt met overstromingen vanuit zee. Maar dankzij de schimmel, die de water- en zouttoevoer naar de wortels regelt, blijft het gras overeind staan. Zo’n succesvolle samenwerking tussen twee soorten organismen, waar beide soorten profijt van hebben, heet ook wel een symbiose.

Rodriguez nam daarop de duingrasschimmel en plaatste die bij de wortels van rijstplanten. Geen volwassen rijstplanten, want in hun wortels huist normaal gesproken al een andere schimmel; de nieuwe schimmel komt daar niet meer tussen. Om een nieuwe samenwerking te verzegelen moest Rodriguez dan ook bij het begin beginnen: bij rijstzaadjes die op het punt stonden te ontkiemen.

Het experiment in een notendop. Rechts zie je een gewone rijstplant, blootgesteld aan zout water. Midden zie dezelfde rijst, ook met zout water, maar dan vergezeld met de nieuwe schimmel. Die houdt het wel uit. Dat deze symbiose ook op zoet water werkt, blijkt uit de linkerplant.
PloS One

Vervolgens liet de bioloog de plantjes groeien terwijl hij ze regelmatig met een ‘neptsunami’ overspoelde. Daarbij bleken de rijstplantjes prima samen te leven met de nieuwe duingrasschimmel. Als controle overspoelde Rodriguez ook gewone rijstplantjes met hun natuurlijke – niet zoutbestendige – schimmelvriend met zout water, maar die bleven zowat de helft kleiner dan de nieuwe zouttolerante rijst.

Rodriguez denkt dat de symbiose van planten met deze wortelschimmels nog meer voordelen en verrassingen zullen opleveren voor de landbouw. “Iedereen dacht altijd dat duingrassen zouttolerant zijn omdat de genen in de plant zich hebben aangepast aan het water”, vertelt hij in een persbericht. “Maar dat is niet zo. Wij ontdekten dat wanneer je duingras van zijn vriendelijke schimmel scheidt, de plant ineens niet meer tegen zout water kan.”

Zie ook

Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/groene-biotechnologie.atom", “max”=>"5", “detail”=>"minder"}

Meer biotechnologie op Ditisbiotechnologie.nl

Dit artikel is een publicatie van Ditisbiotechnologie.nl.
© Ditisbiotechnologie.nl, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 15 juli 2011
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.