Je leest:

Volume placenta goed in te schatten

Volume placenta goed in te schatten

Auteur: | 3 augustus 2009

Jaarlijks worden veel foetussen doodgeboren, omdat hun placenta zo klein is dat zij te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen. Wetenschappers van de Universiteit van Yale hebben nu een methode ontwikkeld om het volume van de placenta al voor de bevalling te kunnen inschatten. Zij hopen dat een controle van de placenta uiteindelijk routine wordt bij echo-onderzoek onder zwangere vrouwen.

Een foetus maakt tijdens de zwangerschap een verbinding aan tussen zijn eigen bloedsomloop en die van zijn moeder; de placenta. Op die manier krijgt het ongeboren kind de broodnodige zuurstof en voedingsstoffen binnen. De voorraad is echter niet onuitputtelijk en foetussen met een kleine placenta lopen het risico al ruim voor de bevalling door hun reserves heen te zijn.

De verbinding tussen foetus en placenta is hier duidelijk te zien. Foetussen met een te kleine placenta hebben te weinig reserves om tot het moment van de bevalling in leven te blijven. Veel doodgeboorten in een laat stadium van de zwangerschap hangen samen met zo’n kleine placenta.
Wei Hsu and Shang-Yi Chiu, PLoS Biology

Doodgeboorten voorkomen

Een menselijke placenta, gezien vanaf de kant van de foetus, vlak na de geboorte van het kindje. De placenta voorziet de foetus van zuurstof en voedingsstoffen via een verbinding met de bloedsomloop van de moeder.
Jeremy Kemp, Wikimedia Commons

Arts Harvey Kliman merkte dat veel doodgeboorten in een laat stadium van de zwangerschap samenhangen met een kleine placenta. Tijdens routine echo-onderzoek wordt op dit moment niet naar de placenta gekeken, omdat dit technisch erg lastig is. Als er een manier zou zijn om het volume van de placenta al voor de bevalling te bepalen, zou doodgeboorte wellicht te voorkomen zijn.

Kliman was ervan overtuigd dat de groei van een placenta vastgelegd kon worden. Hiertoe ontwikkelde hij een vergelijking om het geschatte volume van de placenta te bepalen. De benodigde breedte, hoogte en dikte van het orgaan bepaalde hij aan de hand van echo-afbeeldingen. Vervolgens vergeleek Kliman zijn geschatte volume van vlak voor de bevalling met het gewicht van de placenta na geboorte van het kindje. In 89 procent van de gevallen blijkt zijn berekening het volume goed in te schatten.

Aan de hand van echo-afbeeldingen kan het volume van de placenta goed worden ingeschat. Deze berekening werkt het beste in het tweede of vroege derde trimester van de zwangerschap, juist wanneer bij veel vrouwen echo-onderzoek wordt gedaan.
Nevit Dilmen, Wikimedia Commons

Standaard curven

De berekening werkt het beste in het tweede of vroege derde trimester van de zwangerschap, juist wanneer bij veel vrouwen echo-onderzoek plaatsvindt. Kliman hoopt dan ook dat controle van het volume van de placenta uiteindelijk routine wordt. Om daarbij te helpen, verzamelt hij op dit moment gegevens over de placenta van gezondheidscentra over de hele wereld. Op basis van die informatie wil hij standaard curven opstellen, waarin een dokter snel kan zien of een placenta normaal, te klein of te groot is.

Zie ook

Bloedlink in de baarmoeder (Kennislinkartikel van Cicero) Kind in de buik, DNA in het bloed (Kennislinkartikel van Bionieuws)

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 03 augustus 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.