Je leest:

Volgende opknapbeurt LHC gepland

Volgende opknapbeurt LHC gepland

Versneller gaat een jaar lang dicht

Auteur: | 10 maart 2010

Doet ’ie het eindelijk, wordt alweer bekend dat de LHC weer dicht moet voor onderhoud. Eind 2011 zal de deeltjesversneller een jaar lang uit gaan, om foutjes in het ontwerp te corrigeren.

De grootste deeltjesversneller ter wereld draait nog niet op volle kracht, maar nu al is het eerste grootschalig onderhoud gepland. De verbindingen tussen de gigantische magneten die de bundel deeltjes afbuigen moeten versterkt worden. De machine zou anders kapot kunnen gaan als de energie van de deeltjes naar het maximum wordt opgeschroefd. Het is de zoveelste tegenslag voor de enorme machine, maar de onderzoekers die het nieuws kenbaar maakten zien het liever niet zo. Er bestaat geen tweede Large Hadron Collider, dus de versneller is eigenlijk zijn eigen prototype. Kleine ontwerpfoutjes komen daardoor nu pas aan het licht. Het is, zo stellen de wetenschappers, beter om die foutjes te verhelpen dan om het er maar op te wagen en te riskeren dat de machine kapot gaat.

De Large Hadron Collider is de grootste deeltjesversneller ter wereld. Hij ligt in een 27 kilometer lange tunnel onder de grond bij het Zwitserse Genève.
CERN

Het defect dat gerepareerd moet worden zit niet in de magneten zelf, maar in koperen platen die om de magneten heen zitten. Als er onverhoopt een magneet opwarmt en de stroom die erdoorheen loopt niet langer zonder weerstand kan geleiden moeten die koperen platen de stroom opvangen. Toen vlak na de ingebruikname van de deeltjesversneller een heliumlek ervoor zorgde dat een aantal van de magneten opwarmden, deden de koperen platen hun werk goed. Maar de ontwerpers zijn er niet gerust op dat dat ook zo is als de deeltjes hun recordenergie hebben bereikt.

ATLAS is één van de vier experimenten die rondom de LHC zijn gebouwd. In ATLAS zoeken natuurkundigen onder andere naar het Higgsdeeltje.
CERN Photo

De sluiting van de deeltjesversneller staat gepland voor eind 2011. Dat betekent dat er nog bijna twee jaar de tijd is om de eerste metingen met de machine te doen. Helaas betekent het ook dat de maximale energie van de LHC, waarbij exotische verschijnselen zoals het Higgsdeeltje en donkere materie misschien te vinden zijn, nog lang niet bereikt zal worden. Toch treuren de onderzoekers er niet al teveel over – er valt genoeg te ontdekken bij de halve kracht van de versneller, die ruimschoots groter is dan die van alle andere deeltjesversnellers ter wereld.

Zie verder:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 10 maart 2010
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.