Je leest:

Vogels houden zangwedstrijden

Vogels houden zangwedstrijden

Auteur: | 3 september 2008

Paartjes van mannelijke en vrouwelijke vogels die een duet zingen doen dit niet om elkaar te behagen, maar om andere paartjes op afstand te houden. Als twee paartjes van duetzingende vogels zoals het winterkoninkje elkaar tegenkomen volgt er snel een zangwedstrijd. Dat ontdekten wetenschappers van de universiteiten van Windsor en Cornell. Het verliezende vogelpaar moeten dan het territorium verlaten.

Wat motiveert vogels om samen te gaan zingen? Tropische vogelpaartjes zijn vaak zo goed op elkaar afgestemd dat hun duetten voor ons vaak klinken als solo’s. Volgens onderzoekers gebruiken mannelijke en vrouwelijke winterkoninkjes hun zang om elkaar in de gaten te houden, maar hun duetten veranderen in duels als ze een ander paartje tegenkomen.

Tropische winterkoninkjes zingen duetten om elkaar te volgen, of om anderen op afstand te houden. Bron: barloventomagico (Flickr.com)

Duistere zijde

Teams van de universiteiten van Cornell en Windsor trokken de dichte tropische bossen van Costa Rica in om de duetten te onderzoeken. Ze gebruikten een opnamesysteem met acht microfoons zodat ze vogels konden opsporen met een driehoeksmeting.

“De eerste indruk die je krijgt als je een duet van tropische vogels hoort is er eentje van harmonie en samenwerking,” zegt Daniel Mennill van de Universiteit van Windsor. “Ze vereisen coördinatie en synchronisatie. Uit mijn metingen met de microfoons blijkt dat ze hun activiteiten inderdaad op elkaar afstemmen door samen te zingen. De duetten hebben ook een duistere zijde. De vogels gebruiken het duet op een agressieve manier, en zingen met extra agressie als ze rivalen van hetzelfde geslacht tegenkomen. De stemmen zijn een prachtige symfonie, maar ook een audio-oorlog.”

Echospelletje

De winterkoninkjes achtervolgen elkaar met behulp van de duetten. Ze spelen een echospelletje: één vogeltje zingt, hoort een antwoord, en vliegt dan die kant op. Als experiment zette Mennill twee luidsprekers neer waaruit de stemmen van twee zingende winterkoninkjes klonken. Zodra een ander paartje het duet hoorde gingen de vogels “helemaal los” met hun gezang. Dit bewijst volgens de onderzoeker dat de liedjes een belangrijke rol spelen in het verdedigen van het territorium.

Zie verder

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 03 september 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.