Je leest:

Voetbalkater

Voetbalkater

Auteur: | 27 juni 2006

Dat Nederland eruit ligt is niet alleen verschrikkelijk voor Van Basten en zijn ploeg, maar het is ook een domper voor het Nederlandse gevoel van saamhorigheid, ons zelfrespect en onze economie.

Nu het afgelopen is voor Nederland nogmaals aandacht besteden aan het WK, is niet zo gepast. Het liefst ontdoen we ons zo snel mogelijk van onze Oranjetroep en praten we er niet meer over. Als een blok stonden we achter Oranje. Nu er niks meer te vieren valt, houdt dat snel op.

Het is een hele pragmatische keuze, om geen aandacht meer te besteden aan Oranje. ‘Wij Nederlanders’ hadden behoefte aan een groepsgevoel. Dat gaf Oranje ons de afgelopen weken. Op het gevoel dat we losers zijn, zitten we niet te wachten. De Oranjegekte hielp ons een gevoel van eenheid te creëren, een gevoel van nationale trots. Nu er niks meer is om trots op te zijn, moet ons inhaalnationalisme weer even in de koelkast.

Ook op individueel niveau is het maar het beste om niet meer aan Oranje en het WK te denken. Het komt ons zelfbeeld en ons zelfrespect niet ten goede als we ons met een falend voetbalteam identificeren. Vanuit de psychologie weten we dat mensen zich voor het falen van bijvoorbeeld ons voetbalteam afsluiten omdat ze niet willen dat dit falen op hen afstraalt.

Voor onze nationale gevoelens en ons zelfrespect is vergeten dus de beste tactiek. Alleen voor de economie is het jammer dat het nu zo snel afgelopen is met de Oranjekoorts. Alle Oranje-produkten moeten terug de ijskast in of voor een schijntje verkocht worden. Wat moet je nu nog met een wuppie of een oranjesaus?

Gelukkig was er bij de wedstrijd tegen Portugal een duidelijke externe factor aan te wijzen om het verlies van Nederland te verklaren: de scheids. Volgens 83 procent van de Nederlanders valt de scheidsrechter, die veel te veel kaarten trok, veel te verwijten. Op naar het EK dus, waar we weer met z’n allen achter Oranje kunnen staan om onze nationale gevoelens en ons zelfbeeld verder op te poetsen.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 27 juni 2006
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.