Toen de eerste twintig meter lange spriet op 4 mei werd uitgevouwen, bleek uit analyses bij het Europese commandocentrum ESOC in Darmstadt dat twaalf van de dertien segmenten op hun plaats zaten. De dertiende was wel uitgevouwen, maar niet vast geklikt.
MARSIS gaat de bodemsamenstelling van Mars in kaart brengen. bron: ESA
De koude omstandigheden in de ruimte zouden hiervan de oorzaak kunnen zijn. Lange tijd waren de sprieten van fiberglas en kevlar opgeborgen aan boord van het ruimtevaartuig.
Manoeuvre
Het missieteam besloot de 680 kilogram zware satelliet zo te manoeuvreren dat de koude kant van de antennespriet zou opwarmen door de zon. Op die manier kon het materiaal uitzetten, waardoor ook het laatste segment keurig in het slot zou vallen.
De geologie van MarsGeologische kaart van Mars, met daarop aangegeven de belangrijkste mineralen in verschillende gebieden. Hematiet (het miniscule rode vlekje in het midden van de kaart) wordt alleen in grote concentraties aangetroffen in de omgeving van Meridiani Planum. bron afbeelding: NASA
Na een uur werd Mars Express weer naar de aarde gericht. Om tien voor vijf gisterochtend werd contact gelegd en bleek dat alle segmenten nu vast en op hun plaats zitten. Het uitklappen van de laatste twee sprieten (twintig en zeven meter) wordt binnen enkele weken hervat, nadat een grondige analyse is gemaakt van de situatie rond spriet één.
Radiosignalen
Het ‘Mars Express Sub-Surface Sounding Radar Altimeter’ (MARSIS) experiment zal de bodem van Mars tot enkele kilometers diepte in kaart brengen. Hiervoor zenden de uitgevouwen antennesprieten lage frequentie radiosignalen naar de planeet. Die worden vervolgens teruggekaatst door het oppervlak.
De ‘Mars Express Sub-Surface Sounding Radar Altimeter’ (MARSIS) zal vanuit de ruimte het marsoppervlak met behulp van laagfrequente radiogolven scannen. De meeste radiogolven zullen direct worden teruggekaatst, maar een gedeelte zal diep genoeg door het oppervlak heen kunnen dringen om meer informatie te geven over de samenstelling van Mars. En als het aanwezig is, zal zij misschien zelfs wel de aanwezigheid van ondergronds water aan kunnen tonen. bron afbeelding: ESA
MARSIS is één van de zeven wetenschappelijke experimenten aan boord van Mars Express, één van de meest succesvolle missies ooit naar de Rode Planeet. Mars Express werd gelanceerd op 2 juni 2003 en kwam in december datzelfde jaar in een baan rond de planeet terecht.
Zie ook:
- Mars Express radar uitgevouwen (Kennislinkartikel van ESA)
- Mars Express krijgt ‘wichelroede’
- Doe mee aan de verkenning van Mars (Kennislinkdossier)
- Mars nog nooit zo dichtbij (Kennislinkdossier)
- Themasite van ESA over Mars (Engels)
- Themasite van NASA’s over Mars (Engels)
Geologie van Mars
- Jackpot voor Opportunity (Kennislinkartikel)
- Mars geeft bodem niet makkelijk prijs (Kennislinkartikel)
- Mars, een verwarrend paradijs (Kennislinkartikel van Mens & Wetenschap)
- Mars geeft steeds meer geologie prijs (Kennislinkartikel van de NGV)
- Geoloog graaft bij de buren naar raadsels (Kennislinkartikel van Govert Schilling)
- Aardse krater op Mars (Kennislinkartikel van de NGV)
- Mars is nog lang niet dood (Kennislinkartikel van Govert Schilling)
Water op Mars?
- Water op Mars! (Kennislinkartikel)
- Meridiani aan zee (Kennislink artikel)
- Al lang geen water op Mars (Kennislinkartikel)
- Bevroren zee onder het Marsoppervlak? (Kennislinkartikel van Rick Speelman)
- Nasa officieel: Grote hoeveelheden ijs op Mars ontdekt (Kennislinkartikel)
- Nieuwe kaart van ijs op Mars (Kennislinkartikel van Marco van Kerkhoven)
Leven op Mars?
- De jacht naar leven op Mars (Kennislinkartikel van Rick Speelman)
- Teken van leven (Kennislinkartikel)
Mars Express
- Mars Express gereed voor lancering (Kennislinkartikel van ESA)
- Mars Express is onderweg (Kennislinkartikel van ESA)
- Mars Express stuurt ansichtkaart (Kennislinkartikel van ESA)
- Eerste beelden Mars Express (Kennislinkartikel)
- Water op Mars: waarnemingen van een Marslandschap op een 3D opname (Kennislinkartikel van dr. Erik Cammeraat, dr. Harry Seijmonsbergen & dr. Boris Jansen)
- De Mars-expres (Kennislinkartikel)