Je leest:

Voelsprieten gericht op Mars

Voelsprieten gericht op Mars

ESA vluchtleiders hebben op 10 mei met succes alsnog de eerste antennespriet van het MARSIS radarinstrument aan boord van ESA’s Mars Express uitgevouwen. Een belangrijke stap voor het radarinstrument dat de bodemsamenstelling van Mars in kaart gaat brengen.

Toen de eerste twintig meter lange spriet op 4 mei werd uitgevouwen, bleek uit analyses bij het Europese commandocentrum ESOC in Darmstadt dat twaalf van de dertien segmenten op hun plaats zaten. De dertiende was wel uitgevouwen, maar niet vast geklikt.

MARSIS gaat de bodemsamenstelling van Mars in kaart brengen. bron: ESA

De koude omstandigheden in de ruimte zouden hiervan de oorzaak kunnen zijn. Lange tijd waren de sprieten van fiberglas en kevlar opgeborgen aan boord van het ruimtevaartuig.

Manoeuvre

Het missieteam besloot de 680 kilogram zware satelliet zo te manoeuvreren dat de koude kant van de antennespriet zou opwarmen door de zon. Op die manier kon het materiaal uitzetten, waardoor ook het laatste segment keurig in het slot zou vallen.

De geologie van MarsGeologische kaart van Mars, met daarop aangegeven de belangrijkste mineralen in verschillende gebieden. Hematiet (het miniscule rode vlekje in het midden van de kaart) wordt alleen in grote concentraties aangetroffen in de omgeving van Meridiani Planum. bron afbeelding: NASA

Na een uur werd Mars Express weer naar de aarde gericht. Om tien voor vijf gisterochtend werd contact gelegd en bleek dat alle segmenten nu vast en op hun plaats zitten. Het uitklappen van de laatste twee sprieten (twintig en zeven meter) wordt binnen enkele weken hervat, nadat een grondige analyse is gemaakt van de situatie rond spriet één.

Radiosignalen

Het ‘Mars Express Sub-Surface Sounding Radar Altimeter’ (MARSIS) experiment zal de bodem van Mars tot enkele kilometers diepte in kaart brengen. Hiervoor zenden de uitgevouwen antennesprieten lage frequentie radiosignalen naar de planeet. Die worden vervolgens teruggekaatst door het oppervlak.

De ‘Mars Express Sub-Surface Sounding Radar Altimeter’ (MARSIS) zal vanuit de ruimte het marsoppervlak met behulp van laagfrequente radiogolven scannen. De meeste radiogolven zullen direct worden teruggekaatst, maar een gedeelte zal diep genoeg door het oppervlak heen kunnen dringen om meer informatie te geven over de samenstelling van Mars. En als het aanwezig is, zal zij misschien zelfs wel de aanwezigheid van ondergronds water aan kunnen tonen. bron afbeelding: ESA

MARSIS is één van de zeven wetenschappelijke experimenten aan boord van Mars Express, één van de meest succesvolle missies ooit naar de Rode Planeet. Mars Express werd gelanceerd op 2 juni 2003 en kwam in december datzelfde jaar in een baan rond de planeet terecht.

Geologie van Mars

Water op Mars?

Leven op Mars?

Mars Express

Dit artikel is een publicatie van European Space Agency (ESA).
© European Space Agency (ESA), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 12 mei 2005
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.