Je leest:

VMBO’ers presteren beter met goede docent

VMBO’ers presteren beter met goede docent

Auteur: | 5 april 2007

Goede docenten hebben een positieve invloed op de schoolloopbaan van vmbo-leerlingen. Dit is een van de belangrijkste resultaten van onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

In Rotterdam heeft ongeveer 57% van de jongeren van 22 jaar een diploma waarmee ze aan het werk kunnen. Dit betekent dat 43% van de jongeren van school gaat zonder diploma op zak. Vaak gaat het mis op het mbo. Maar de basis voor een problematische schoolcarrière wordt in veel gevallen al op het vmbo gelegd. Daarom is er nu onderzoek gedaan naar succes en falen op het vmbo.

Goede leraar, hoger cijfer

De kwaliteit van leraren blijkt cruciaal. Op Rotterdamse vmbo scholen is onderzocht hoe goed docenten lesgeven en hoeveel ze van hun vak afweten. Goede docenten weten veel van hun vak, geven goed les, begeleiden goed, vinden lesgeven leuk en hebben een goede relatie met hun leerlingen. Deze docenten zorgen ervoor dat hun leerlingen betere cijfers halen, meer gemotiveerd zijn en beter doorstromen.

Dit blijkt uit het onderzoek Succes- en faalfactoren in het VMBO, Resultaten van drie jaar onderzoek dat deze week is gepubliceerd. Het onderzoek is uitgevoerd door het Rotterdams Instituut voor Sociaal-wetenschappelijk BeleidsOnderzoek (RISBO) van de Erasmus Universiteit Rotterdam. In totaal zijn 4452 leerlingen, 500 docenten en 66 managers ondervraagd.

Allochtone scholieren hebben positieve houding

Allochtone leerlingen hebben een positievere houding ten opzichte van school dan hun autochtone klasgenoten, zo blijkt ook uit het onderzoek. Dit is interessant, omdat allochtone vmbo-leerlingen vaak een slecht imago hebben. Ze zijn meer tevreden over het onderwijs, de toetsen en de docenten en hebben meer vertrouwen in hun eigen kunnen. Ze halen gemiddeld ook hogere cijfers. De allochtone scholieren stromen alleen niet beter door, ondanks hun motivatie. Blijkbaar zijn er andere problemen die ervoor zorgen dat allochtone scholieren te snel van school afgaan. Volgens de onderzoekers hebben deze waarschijnlijk te maken met de situatie thuis of op ‘straat’. Wat de precieze oorzaken zijn van de slechte doorstroom hebben de onderzoekers niet verder onderzocht.

Betrokken ouders

Niet alleen docenten spelen een belangrijke rol bij het schoolleven van de vmbo scholier. Ook ouders zijn van belang. Als ouders betrokken worden bij wat er op school gebeurt, zijn leerlingen meer gemotiveerd. Het onderzoek laat zien dat hier nog veel te verbeteren valt: ouders worden relatief weinig bij school betrokken. Alleen een intake-gesprek is lang niet genoeg. Volgens de onderzoekers moeten ouders vaker en desnoods verplicht op school komen om de voortgang van hun kinderen te bespreken, of om andere activiteiten te doen.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 05 april 2007
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.