Je leest:

Vliegenboerderij voor nieuwe medicijnen

Vliegenboerderij voor nieuwe medicijnen

Auteur: | 14 augustus 2002

Na de muis, de koe, het konijn en zo nog wat huisdieren, is het nu de beurt aan de vlieg om zich medisch nuttig te maken voor de mens. Een groep internationale wetenschappers gaat uit genetisch gemodificeerde vliegen medicijnen maken.

De Nederlandse hoogleraar moleculaire celbiologie Frank Grosveld van de Erasmus Universiteit zet daarvoor met Britse en Griekse wetenschappers een vliegenboerderij op. Het doel is goedkoop eiwitten te produceren die de basis zijn voor groeihormonen en andere medische producten zoals antistoffen en enzymen.

Grosveld richtte in 2000 samen met onder meer wetenschappers van de universiteit van Kreta het in Groot-Brittannië gevestigde bedrijf Minos Biosystems op. Dit bedrijf gaat de vliegenboerderij opzetten, die over twee jaar operationeel moet zijn. Waar de boerderij komt te staan is nog onduidelijk.

De mediterrane vlieg, Ceratitis capitata, is twee keer zo groot als de huisvlieg en is een plaag voor de landbouw. Maar nu kan hij zich nuttig maken. bron: farmatech.com

De beoogde grondstoffen zullen worden gehaald uit de larven van de mediterrane vlieg, een lastpak rond de middellandse zee die vooral fruit en andere landbouwproducten laat bederven.

De vliegen, Ceratitis capitata, zijn twee keer zo groot als de gewone huisvlieg. Voor de productie van de medische grondstoffen zullen ze genetisch moeten worden aangepaste. De eiwitten kunnen worden gewonnen uit het bloed van de larven, die daarvoor worden vermalen en gezuiverd. Het bedrijf verwacht per week vijftig miljard larven te kunnen oogsten, gelijk aan een biomassa van vijfhonderd ton.

Medicinale eiwitten kunnen worden gewonnen uit de larven van de vlieg, die daarvoor worden vermalen en gezuiverd. bron: farmatech.com

Het voordeel van het gebruik van vliegen voor de productie van medicinale eiwitten is dat het sneller kan en goedkoper. Daarnaast worden ethische discussies omzeild. De genetische aanpassing van insecten wordt al vele jaren gedaan.

Bijvoorbeeld door de dieren steriel te maken en uit te zetten in landbouwgebieden. Zo houden ze de populatie schadelijke insecten klein, want die kunnen zich niet meer voortplanten. Minos BioSystems werkt al enige jaren aan het inzetten van genetische aangepaste vliegen voor de bestrijding van plagen.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van Marco van Kerkhoven.
© Marco van Kerkhoven, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 14 augustus 2002
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.