Je leest:

Vlees uit een petrischaaltje

Vlees uit een petrischaaltje

Auteur: | 12 december 2009

Buitenlandse media als de Sunday Times, de Guardian en de Telegraph stonden er bol van: Nederlandse onderzoekers slaagden erin varkensvlees voor consumptie te kweken in het lab.

De media-aandacht is opvallend, gezien de huidige status van het onderzoek aan de TU Eindhoven: ‘Het onderzoek ligt bijna stil, omdat de subsidie op is’, vertelt vasculair bioloog Mark Post.

Wetenschappers slaagden er al eerder in vlees te kweken op basis van embryonale stamcellen van mens en kip, maar bij het varken bleek dat aanzienlijk lastiger. De onderzoekers gebruikten daarom satellietcellen uit het spierweefsel van een varken: cellen die een grote rol spelen bij spierherstel na beschadiging. Ze slaagden erin de cellen uit de spier te laten groeien en zich te laten vermenigvuldigen. ‘In theorie kunnen we van één cel wel een miljoen cellen maken’, vertelt Post enthousiast.

Bloedvaten

Vooralsnog hebben de onderzoekers echter alleen kleine stukjes vlees in handen, van 1 bij 0,5 centimeter. ‘Het is al echt spierweefsel, dat zelfs kan samentrekken. Maar het moet nog groter en steviger worden.’ Dat is vooral een technisch probleem. ‘We weten welke factoren er nodig zijn voor groei, maar moeten ervoor zorgen dat de voedingstoffen en zuurstof ook in het binnenste van het vlees terechtkomen.’ Levende dieren hebben daar bloedvaten voor, maar die ontbreken in het kweekvlees.

Omdat ze het dierenleed zoveel mogelijk willen beperken, gaan de onderzoekers geen bloed toevoegen. Het spierweefsel groeit nu nog op serum afkomstig van dieren, maar ook daar komt een synthetische oplossing voor. Voor de satellietcellen zullen echter donordieren nodig blijven. ‘Het is niet volledig diervrij, maar wel een enorme stap in de goede richting’, zegt Post. ‘De veestapel kan een miljoen keer kleiner zijn dan nu.’

Het kweekvlees is specifiek bedoeld voor menselijke consumptie. Dat kan grote gevolgen hebben voor de maatschappij, denkt Post. ‘Kweekvlees is heel efficiënt wat betreft energie en grondstoffen, en kan zo een belangrijke rol spelen op gebied van het wereldvoedselprobleem, de uitstoot van broeikasgassen en dierenleed.’ Met dat gegeven in het achterhoofd of op een label op de verpakking, zullen mensen wel kiezen voor de kunstmatige variant, verwacht Post.

Post is ervan overtuigd dat de supermarkten in de toekomst alleen nog maar kweekvlees zullen verkopen; binnen welke termijn durft hij niet te zeggen. ‘Dat ligt er maar net aan hoeveel mensen op welke schaal hieraan gaan werken.’ Zonder nieuwe subsidie komt de ontwikkeling echter stil te liggen. ‘Ik hoop dat er iemand wakker wordt en beseft dat we hier iets mee moeten doen.’

Dit artikel is een publicatie van Bionieuws.
© Bionieuws, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 12 december 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.