Je leest:

Virtuele regisseur maakt informatieve filmtrailer

Virtuele regisseur maakt informatieve filmtrailer

Met een druk op de knop een samenvattende trailer maken, zodat je snel ziet of die nieuwe gedownloade film wel de moeite van het kijken waard is. Dat kan met een programma ontwikkeld door ir. Mauro Barbieri van Philips Research. Het levert binnen een minuut of tien korte informatieve trailers van films, documentaires en ander videomateriaal. Barbieri promoveert vandaag op zijn proefschrift ‘Automatic Summarization of Narrative Video’ aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

In digitale homevideosystemen is het al mogelijk om meer dan 500 Gigabyte (GB) aan films op te slaan. Daar kun je twintig dagen lang 24 uur per dag onafgebroken naar kijken. Om uit die grote hoeveelheid snel een keuze te kunnen maken, zou het handig zijn om van te voren een korte ‘preview’ van films of documentaires te bekijken.

Vaak zijn er wel trailers, gemaakt om in de bioscoop als teaser te dienen, of als tv-reclame. Maar die geven geen waarheidsgetrouw beeld van de film; ze zijn immers bedoeld om kijkers ‘lekker te maken’. Daarom ontwierp de 32-jarige Italiaan Mauro Barbieri voor Philips Research een softwareprogramma dat automatisch een neutrale samenvatting van een of twee minuten kan maken. Bij een gemiddelde film tovert zijn programma binnen tien minuten een aantal representatieve scènes in logische volgorde op het scherm. Zonder tussenkomst van een regisseur, en zonder dat de gebruiker zelf met de programmatuur hoeft te knippen en te plakken.

Mauro Barbieri. Beeld: TU/e, Bart van Overbeeke

James Bond en Harry Potter

Om zijn ‘virtuele regisseur’ de intelligentie van een echte filmregisseur mee te geven, interviewde Barbieri een tiental ervaren regisseurs en nam hij de vakliteratuur op filmgebied door. Gewapend met die kennis ontdekte hij hoe een goede trailer van een film er uit moet zien. Hij verwerkte maar liefst dertig kenmerkende aspecten in de wiskundige algoritmes die ten grondslag liggen aan zijn computerprogramma. Daarbij gaat het om zaken als de hoeveelheid actie, de dialogen, close-ups en het herkennen van de hoofdrolspelers.

De software herkent ondertitels en zorgt dat die in de preview lang genoeg in beeld blijven. Beeld: Mauro Barbieri

De vraag was vervolgens of de automatisch gegenereerde trailers inderdaad de beoogde kwaliteit hadden. Daarvoor deed Barbieri een aantal gebruikerstesten. Hij vroeg een ervaren professionele regisseur om van een aantal films (onder andere James Bond, Harry Potter en Forest Gump) neutrale trailers te maken. Zijn proefkijkers moesten die vergelijken met de trailers gemaakt door zijn softwareprogramma, en met een aantal achter elkaar gezette willekeurige samples uit de film.

Uit de evaluaties bleek dat Barbieri’s virtuele regisseur heel behoorlijk presteert: de kijkers waardeerden zijn trailers met een zeven. Dat was minder dan de waardering voor de trailers van de professionele regisseurs (die scoorden een acht), maar aanzienlijk hoger dan het cijfer voor de willekeurige samples – die kregen een magere vier.

Gezichten van mensen worden door de software goed uit het beeld gevist. Een groot gezichtsoppervlak vertelt de software dat de scène in close-up is gefilmd. Beeld: Mauro Barbieri

Praktische toepassing

Barbieri deed zijn onderzoek in nauw contact met de productontwikkelaars bij Philips. Hij ziet geen grote belemmeringen voor praktische toepassing van de automatische trailerfunctie in bijvoorbeeld harddiskrecorders. Misschien dat het nog iets sneller zou moeten worden. In zijn onderzoek besloeg het maken van een trailer ongeveer een tiende van de tijdsduur van de film, maar hij gebruikte hij een krachtige PC. De capaciteit van een harddiskrecorder voor dit soort bewerkingen is een stuk kleiner. ’’Aan de andere kant kun je de productie van de trailer tegelijk uitvoeren met het opnemen of downloaden van een film", aldus Barbieri. Hij acht het daarom best mogelijk dat digitale videosystemen in de nabije toekomst met virtuele regisseurs zoals in zijn onderzoek worden uitgerust.

Dit artikel is een publicatie van Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).
© Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 29 november 2007
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.