Je leest:

Vin du Pays-Bas

Vin du Pays-Bas

Door de opwarming van de aarde kunnen boeren in Nederland binnen enkele decennia goed druiven en zonnebloemen telen. De landbouwgebieden in Europa schuiven flink op naar het noorden. Droogte en hitte verdrijven teelten uit Spanje, Italië en Zuid-Frankrijk. Dat voorspelt Martin Parry van de Britse onderzoeksgroep IPCC voor klimaatverandering.

Martin Parry sprak eerder deze week bij een EU-vergadering van milieu- en landbouwministers in Londen. De klimaatzones schuiven vijf kilometer per jaar naar het noorden. Parry verwacht dat Zuid-Europa steeds vaker getroffen wordt door extreme droogte. De zomer van dit jaar is al een voorteken, stelde hij. Het noorden wordt juist natter en warmer. De onderzoeker rekende voor dat de Europese temperatuur 0,1 tot 0,4 graad stijgt per tien jaar. De kans op hete zomers is in 2020 tweemaal zo groot dan nu en tien keer zo groot in 2080.

Martin Parry van de Britse onderzoeksgroep IPCC verwacht dat door de opwarming van de aarde (in deze afbeelding van rood naar blauw) de kans op hete Europese zomers in 2080 (rechterkaartje) maar liefst tien keer zo groot zal zijn als nu (linkerkaartje). De landbouwgebieden in Europa zullen hierdoor een flink eind naar het Noorden toe opschuiven.

“Voor de Nederlandse landbouw pakt het nog goed uit, zo op het eerste gezicht”, concludeerde topambtenaar A. Oostra als vervanger van minister Veerman (Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) na de lezing. “Zuid-Europa krijgt de klappen. Precies die landen maakten het meeste bezwaren bij de Europese beperking van broeikasgassen. Wellicht dat ze nu wat bereidwilliger worden.”

Veranderend plattelandsbeleid

Oostra vermoedt dat de verschuiving gevolgen heeft voor het Europese plattelandbeleid. “Het land in Zuid-Europa moet immers geen grote brandstapel worden: beter is het in gebruik te houden.” Financiële gevolgen vindt Oostra moeilijk te voorspellen, maar hij heeft niet de indruk dat de Europese kosten minder zullen worden.

Het veranderende klimaat zal volgens staatssecretaris Van Geel (Milieu) onder andere met zich meebrengen dat boeren zich moeten beraden op de producten die ze telen… Wijn en zonnebloemolie zullen dan best wel eens van Nederlands bodem kunnen komen in plaats van de Middellandsezeegebieden.

De grote belangstelling van landbouwministers voor de opwarming is een goede zaak, oordeelde staatssecretaris Van Geel (Milieu). “De klimaatverandering raakt iedereen. Het is geen zaak van milieuministers alleen. De opwarming verandert van alles: de energie, landgebruik, natuur en noem maar op. Voor boeren betekent het dat ze zich moeten beraden op de producten die ze telen”. De staatssecretaris ziet daarbij een grote rol weggelegd voor gewassen als koolzaad. Die kunnen dienen voor biobrandstoffen, zoals biodiesel. Die helpen de broeikasgassen beperken. “Landbouw is deels een oorzaak van de opwarming, maar ook een oplossing”, aldus Van Geel.

Voor een aantal typen automotoren is het mogelijk tegen een prijs van enkele duizenden euro’s de motor om te bouwen tot biodieselmotoren. In het buitenland is men al een stuk verder met deze milieuvriendelijke technologie: in Duitsland is het nu zelfs al mogelijk biodiesel te tanken.

Biodiesel

De teelt van koolzaad neemt in het Noorden nu al toe. Begin deze zomer is in Farmsum (bij Delfzijl) een persinstallatie in gebruik genomen voor de productie van pure plantaardige olie (ppo). Deze brandstof kan worden gebruikt in motoren die voor dit gebruik zijn omgebouwd. Zeventig boeren nemen deel in de Noord-Nederlandse Oliemolen. De fabriek produceert alleen ppo. De olie ontstaat na een procédé van koude persing. Automotoren kunnen daarmee rijden wanneer ze zijn omgebouwd. Voor een aantal typen motoren is dat mogelijk tegen een prijs van enkele duizenden euro’s. Met een extra bewerking is het product om te zetten in biodiesel. Ook daarvoor worden in Nederland fabrieken gebouwd. In Emmen zijn de voorbereidingen gestart voor de bouw van een dergelijke fabriek. Omdat dit product in Nederland (nog) niet op de markt mag worden gebracht gaat de biodiesel naar Duitsland.

Niet alleen voordelen…

Dat Noord-Europa geschikter wordt voor landbouw heeft wel een groot nadeel, voegt Van Geel eraan toe. In Noord-Rusland ontdooit daardoor de permafrost: de eeuwenlang bevroren bodem. De grond laat daardoor het schadelijke broeikasgas methaan vrij. “Zo gunstig is dat dus ook weer niet.”

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van Meteonet.
© Meteonet, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 15 september 2005
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.