Je leest:

Vijfmaal brons bij Wiskunde Olympiade

Vijfmaal brons bij Wiskunde Olympiade

Auteur: | 29 juli 2010

Het Nederlandse team van zes scholieren heeft tijdens de Internationale Wiskunde Olympiade, dé wiskundewedstrijd voor middelbare scholieren, vijf bronzen medailles behaald. Daarnaast werd een eervolle vermelding in de wacht gesleept. De 51ste Internationale Wiskunde Olympiade is van 5 tot en met 14 juli gehouden in Astana, de hoofdstad van Kazachstan.

In totaal namen 517 leerlingen uit 96 verschillende landen deel aan de 51ste editie van de Internationale Wiskunde Olympiade (IMO). Nederland is met 94 punten 38ste geworden in het officieuze landenklassement. Voor een klein land als het onze is dat een prestatie om trots op te zijn. Winnaar is China, gevolgd door Rusland en de Verenigde Staten.

De feestelijke openingsceremonie van IMO2011 in Kazachstan

Ons team

Het Nederlandse team wist op twee opgaven de maximale score te behalen; dit was voor slechts 10 van de 96 landen weggelegd. De vijf Nederlanders die een bronzen medaille in de wacht sleepten, zijn Harm Campmans (18 jaar, Borne), Guus Berkelmans (16 jaar, Amstelveen), David Kok (17 jaar, Delft), Merlijn Staps (15 jaar, Leusden) en Madelon de Kemp (17 jaar, Nijmegen). Daniël Kroes (16 jaar, Woerden) kreeg een eervolle vermelding. De medailleverdeling op de IMO gaat als volgt: de helft van de deelnemers krijgt een medaille, in de verhouding goud : zilver : brons = 1 : 2 : 3. Een eervolle vermelding krijg je als je geen medaille haalt, maar wel een van de opgaven helemaal foutloos opgelost hebt.

De Nederlandse deelnemers, met trainer Birgit van Dalen meest rechts op de foto

Polymath

Vorig jaar gebruikte wiskundige Timothy Gowers zijn blog om een nieuw experiment te doen: werken aan een wiskundig probleem waarbij iedereen zijn eigen steentje mag bijdragen. Net zoals het schrijven over een bepaald onderwerp op Wikipedia: iedereen die er verstand van heeft, mag het lemma aanvullen en verbeteren. Dit project, Polymath geheten, bleek zo succesvol dat verschillende wiskundige problemen via deze weg gelanceerd werden.

Terence Tao, een van de succesvolste wiskundigen van deze tijd en zelf IMO-deelnemer in 1986, 1987 en 1988 (hij was in 1986 met dertien jaar de jongste gouden medaillewinnaar ooit), heeft van opgave 5 van IMO2011 een mini-polymathproject gemaakt. Volgens Tao is deze opgave, bedacht door de Nederlandse (!) wiskundige Hans Zantema, de meest uitdagende opgave van de complete set van zes opgaven. Uit de Statistics-pagina van IMO2010 blijkt dat slechts 37 van de 517 deelnemers deze opgave volledig opgelost hebben (maar nog steeds was opgave 6 nóg moeilijker, met maar 15 volledige oplossingen).

Olympische vlag

De medailles werden uitgereikt tijdens de officiële sluitingsceremonie op dinsdag 13 juli in Astana. Tijdens deze ceremonie kreeg Nederland bovendien de olympische vlag overhandigd, want volgend jaar is Nederland gastland voor de IMO! Hieronder kun je een filmpje bekijken over IMO2011.

Meer informatie

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 29 juli 2010
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.