Je leest:

Vijf tips voor Rita

Vijf tips voor Rita

Auteur: | 18 september 2007

Luisteren naar de wetenschap kan zo zijn vruchten afwerpen. Voor politici waren er afgelopen weekend op het festival Sign of the Times heel wat nuttige trucs en tips te leren. Een uniek thema, eenheid in de partij en niet bang zijn voor negatieve aandacht: allemaal recepten voor een zetel erbij.

VVD-leider Mark Rutte heeft Rita Verdonk uit de fractie gezet. De aanleiding was een bericht in de Telegraaf dat Verdonk kritiek geuit zou hebben op de koers van de partij. De kans is groot dat Rita Verdonk binnenkort een eigen partij op gaat richten. Daar kan ze vast wel wat tips bij gebruiken.
Bart van de Hulsbeek

Wie denkt dat de sociale wetenschappen soft en zinloos zijn, heeft het mis. Op het wetenschapsfestival Sign of the Times discussieerden wetenschappers en politici afgelopen weekend over de relatie tussen politiek en wetenschap. Die relatie blijkt nog niet altijd optimaal. Wetenschappers zitten erg veel in hun ivoren toren terwijl politici het maar lastig vinden om drie verschillende dikke rapporten te moeten doorworstelen. Samengevat voor de haastige politicus: vijf tips voor Rita Verdonk, mocht zij toch nog uit de VVD en in een eigen partij stappen.

Owned issues

Zorg dat je het thema immigratie bij Wilders wegkaapt. Onderzoek van de Vrije Universiteit en de Nederlandse Nieuwsmonitor toont aan dat het voor partijen belangrijk is dat de thema’s waarop zij zich profileren veel in het nieuws zijn. Het gaat om de huisonderwerpen, de zogenaamde ‘owned issues’. De VVD was bijvoorbeeld sinds Bolkestein redelijk de baas over het onderwerp immigratie, totdat Wilders dit onderwerp bij de partij wegkaapte. Dat heeft de partij niet veel goed gedaan. De VVD wordt nu vooral geassocieerd met de veel saaiere overheidsfinanciën.

Kritiek doet geen pijn

Wees niet bang voor kritiek van liberale VVD’ers. ‘Van kritiek van opponenten kun je juist veel profijt hebben omdat de partij zich hierdoor goed kan profileren’, aldus Nel Ruigrok van de Nederlandse Nieuwsmonitor. Wilders bijvoorbeeld, hoeft maar te roepen dat er een Tsunami van moslims ons land overspoelt en hij heeft gegarandeerd weken media-aandacht. Die negatieve aandacht doet hem wonder boven wonder goed.

Wist je dat 8% van de Spits lezers bij de laatste verkiezingen op de PVV hebben gestemd ? Dat is zeven keer meer dan de Volkskrant lezers hebben gedaan en ook meer dan het gemiddelde van 5,7% onder de Nederlandse krantenlezers. Overigens stemmen ook bijna twee keer zoveel Sp!itslezers D66 dan gemiddeld: 5.4 procent versus 2.7 procent.

Neem geen Rita aan

Neem geen nieuwe Rita in de armen. Eenheid in de partij is uiterst belangrijk. Terwijl strijd met je opponenten je partij vooral versterkt, is interne strijd funest. De deur voor Rutte moet daarom absoluut gesloten blijven! Kiezers zijn een stuk minder blij met een partij die met zichzelf overhoop ligt. ‘Mensen willen betrouwbaarheid en een heldere koers: niets is zo funest als onduidelijkheid en onenigheid binnen de partij’, aldus Wouter van Atteveldt van de Vrije Universiteit.

Stuur de Stemwijzer

Gebruik de Stemwijzer zo slim mogelijk. Politicoloog André Krouwel, die het Kieskompas ontwikkelde, zegt dat partijen de Stemwijzer gemakkelijk kunnen manipuleren door een stelling net een beetje anders te formuleren. Het Kieskompas is iets moeilijker te saboteren, maar een groepje Twentse politicologen vindt dat er ook op deze rivaal van de Stemwijzer genoeg is af te dingen.

Zorg voor een succesverhaal

Zorg dat je in de media met succes geassocieerd wordt. Rita kan hier een voorbeeld nemen aan de SP. Tijdens de laatste verkiezingen kwam het succes van SP in de opiniepeilingen constant in het nieuws. En dit heeft effect: mensen stemmen nu eenmaal liever op een winnaar dan op een verliezer. Kortom, maak van je voorkeursstemmen je gironummer en houd vast aan de eerste peiling van 27 zetels.

Peilingen zijn je vriend

En dan als laatste nog een bonustip van Van Atteveldt en Ruigrok: ‘Voer gericht campagne naar mensen die deelnemen aan opiniepanels! En bedenk: als de helft van Nederland een hekel aan je heeft, zijn er nog 75 zetels over!’ Of het gaat lukken hier iets mee te doen is nog maar de vraag. Wetenschappers zijn het nog niet eens over de invloed van peilingen. Geven die de mening van stemmers weer, of beïnvloeden ze die juist? Om sturen door de peiling te voorkomen mag je in andere landen de week voor de verkiezingen geen peilingen meer doen, Nederland heeft er dan juist de meeste.

Het wetenschapsfestival Sign of the Times werd georganiseerd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en vond plaats op 16 september in Den Haag.

Over kiezersonderzoek:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 18 september 2007

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.