Je leest:

Vier jaar geëist tegen seismologen

Vier jaar geëist tegen seismologen

Auteur: | 26 september 2012

Kennislink berichte er vorig jaar al over: het proces tegen zes Italiaanse wetenschappers en een overheidsfunctionaris. Zij zouden verkeerde informatie hebben verstrekt aan de bevolking een week voor de fatale aardbeving in l’Aquila van 6 april 2009. De aanklager eist dat alle zeven betrokkenen voor vier jaar de cel ingaan…

Puinhoop in l’Aquila na de aardbeving.
enpasedecentrale

De aardbeving van 6,3 op de momentmagnitudeschaal kostte aan ruim 300 mensen het leven in en nabij l’Aquila in het midden van Italië. Een week eerder, op 31 maart 2009, kwamen de zeven nu aangeklaagden bijeen onder de banier van de ‘Nationale Commissie voor de Voorspelling en Voorkoming van Grote Risico’s’ om de lichte schokken van de afgelopen periode in de regio te bespreken.

In de daaropvolgende persconferentie, waarbij Bernardo De Bernardinis het woord voerde en verder alleen Franco Barberi aanwezig was, repte De Bernardinis dat “de wetenschap ons vertelt dat er geen gevaar is, omdat er steeds energie vrijkomt (door de lichte bevingen, red.). De situatie lijkt gunstig.” Een deel van de bevolking besloot hierop niet uit het gebied te vertrekken. Een week later volgde de fatale beving.

De aangeklaagden

De aangeklaagden zijn Italiaanse de onderzoekers Enzo Boschi, Franco Barberi, Giulio Selvaggi, Michele Calvi, Claudio Eva, Mauro Dolce en de overheidsfunctionaris Bernardo De Bernardinis.

De aanklacht

De rechtszaak, aangespannen door overlevenden van de beving, begon op 20 september 2011. Nu is de aanklacht bekend, nadat meer dan honderd getuigen waren verhoord, waaronder de nu aangeklaagden, andere wetenschappers, overlevenden van de beving en familie van de slachtoffers. De vier jaar wordt niet geëist omdat de wetenschappers en de overheidsfunctionaris de aardbeving niet voorspeld hebben. Dat kan ook helemaal niet wetenschappelijk gezien.

De bovenverdieping van een overheidsgebouw in l’Aquila hield het voor gezien.
TheWiz83, via Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Wel worden de zeven leden van het commissie verantwoordelijk gesteld voor de onjuist verstrekte informatie. Aanklager Fabio Picuti stelde dat de risicoanalyse van de commissieleden ‘gebrekkig, onvoldoende, onzorgvuldig en misleidend’ was. Hij stelde verder dat de wetenschappers De Bernardinis niet de essentiële informatie hebben gegeven voor de persconferentie. Met name Franco Boschi moet het ontgelden. Hij stelde in een studie in 1995 dat een aardbeving van magnitude 5,9 waarschijnlijk is voor de komende twintig jaar.

Mogelijke zetten van de verdediging

Dat de overheidsfunctionaris zich op z’n zachtst gezegd ongelukkig heeft uitgedrukt lijkt duidelijk. Dat de wetenschappers ook vier jaar tegen zich hoorden eisen, ligt minder voor de hand gezien wat eerder in de media verscheen. Bijvoorbeeld, de Italiaanse overheid negeerde er op toe te zien dat bouwcodes werden nageleefd.

Bovendien staat in de notulen van de beruchte vergadering op 31 maart nergens dat er geen gevaar zou zijn. Sterker nog, Boschi zou hebben gezegd dat “een zware aardbeving in het gebied onwaarschijnlijk is, maar niet uit te sluiten”.

De beschadigde Santa Maria kerk in Paganica, het plaatsje dat het dichtst bij het epicentrum van de beving lag. Het gebied rond l’Aquila staat op de Italiaanse risicokaarten bekend als een gebied met een hoog risico op aardbevingen.
pablo72, via Wikimedia Commons, CC BY 2.0

Selvaggi zou hebben verteld dat “in huidige tijden sommige recente aardbevingen vooraf zijn gegaan door voorschokken in de dagen en weken ervoor, maar aan de andere kant volgde geen grote schok op vele ‘seismische zwermen’”. Eva meldde verder dat er niet met zekerheid valt te zeggen dat er geen zware beving zal plaatsvinden en Barberi zou hebben gezegd dat er geen reden is om te geloven dat een zwerm lichte bevingen een zekere voorspeller is voor een grote schok. De leden van de commissie besloten dat snel onderzocht moest worden of de gebouwen in het gebied een zware beving konden weerstaan.

In het nadeel van Franco Barberi spreekt dat hij wel aanwezig was tijdens de persconferentie, maar blijkbaar niet heeft ingegrepen na de inmiddels beruchte uitspraak van De Bernardinis. Enzo Boschi bekritiseerde de persconferentie later.

In de komende weken zullen advocaten de civiele claims presenteren, gevolgd door tegenargumenten van de verdedigende partij. Volgens het schema zou dat op 9 en 10 oktober gebeurd moeten zijn, waarna de uitspraak volgt op 23 oktober door rechter Marco Billi. Een zeer spannende maand breekt aan in deze unieke rechtszaak.

Bronnen:

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 26 september 2012
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.