Je leest:

’Viaduc de Millau’: brug van superlatieven

’Viaduc de Millau’: brug van superlatieven

Auteur: | 16 december 2004

Het met superlatieven overladen ‘Viaduc de Millau’ is met een lengte van 2,5 kilometer en een hoogste pijler van 343 meter de hoogste en langste meervoudige tuiconstructie ter wereld.

De rit over de A 75 naar Zuid Frankrijk is sinds december 2004 een paar uur korter dan voorheen. De oversteek van de Tarnvallei bij de Zuid-Franse stad Millau kan sindsdien namelijk via een oogstrelende meervoudige hangbrug. De Franse president Chirac verrichtte de officiële openingshandeling van het met superlatieven overladen ‘Viaduc de Millau’. Met een lengte van 2,5 kilometer en een hoogste pijler van 343 meter is het de hoogste en langste meervoudige tuiconstructie ter wereld.

Ellenlange files stonden er soms, op de wegen van en naar Millau. Kronkelend over scherpe haarspelden langs de flanken van de Tarnvallei naar beneden en aan de andere zijde van de rivier op dezelfde wijze weer omhoog, was de oude route een beruchte flessehals voor het vakantieverkeer in de richting van de Franse middelandsezeekust en verder richting Spanje. Traag omhoogkruipende vrachtwagens verhinderden een snelle doorstroming zodat de tocht door de vallei op hoogtijdagen tot vier uur kon vergen.

Flessehals tussen Parijs en Barcelona: files op de wegen in de buurt van Millau. Klik op het plaatje voor een grotere versie.

Inmiddels is al die ellende voorbij; de missing link in de autosnelweg A75 van Clermont-Ferrand naar Béziers is in december 2004 eindelijk voltooid. Sinds 16 oktober 2001 heeft een conglomeraat van bedrijven onder leiding van de Franse firma Eiffage gewerkt aan de bouw van de bijna 2,5 kilometer lange oversteek van de adembenemend Tarnvallei. De Britse architect Norman Foster (onder andere bekend van de koepel van de nieuwe Rijksdag in Berlijn) tekende in 1996 voor het ontwerp, waarbij ook een Franse dochteronderneming van het Nederlandse ingenieursbureau ARCADIS betrokken was. In nauwe samenwerking met Foster realiseerde ARCADIS het technisch ontwerp van de slanke constructie die bestand is tegen de voor deze streek kenmerkende hoge windsnelheden en sterke temperatuurschommelingen.

Le viaduc de Millau.

Eiffeltoren

Wie over de brug rijdt passeert de Tarn op een hoogte van 270 meter. Het brugdek hangt aan zeven enorme brugpijlers, waarvan de tweede vanaf de noordzijde een hoogte van 343 meter heeft. Deze geldt als de hoogste brugpijler ter wereld en is hoger dan de Eiffeltoren. De afstand tussen de bruggenhoofden en de eerste en laatste pijler is 204 meter; de overspanning tussen de overige vijf betonnen pijlers bedraagt 342 meter.

Brug in de mist. Hier zijn de rode hulppijlers goed te zien, nodig voor het ‘lanceren’ van het brugdek vanaf de noord- en zuidzijde van de brug.

Bij de constructie van de brug is voor een niet alledaagse bouwwijze gekozen waarbij het stalen brugdek van weerzijden op de pijlers is geschoven. Daarvoor werd een omvangrijk hydraulisch systeem ontworpen en moesten hulppijlers gebouwd worden halverwege de overspanningen tussen de zeven betonnen pijlers. In de nacht van 4 op 5 april 2004 bereikte het dek pijler nummer 2, de hoogste ter wereld. Het was een spannende nacht vanwege harde wind en mist die het lasergeleidingssysteem deels onbruikbaar maakte. Op 28 mei van dat jaar was de totale overspanning gerealiseerd, waarna de bouw van de pylonen en het ‘afhangen’ van het brugdek kon beginnen. Pas in november 2004 konden de hulppijlers verwijderd worden en ruim een maand later stapte Chirac zo trots als een pauw over het bouwkundige hoogstandje.

Specificaties

• Totale lengte wegdek: 2,460 m • Aantal pilaren: 7 • Hoogte kortste brugpijler (de meest zuidelijke): 77 m • Hoogte langste brugpijler (de tweede vanaf de noordzijde): 343 m • Hoogte van de pylons (boven het brugdek): 87 m • Aantal kabels: 154 • Dikte van het wegdek: 4.20 m • Breedte van het wegdek: 32.05 m • Gewicht stalen brugdek: 36.000 ton • Totaalvolume gebruikt beton: 85,000 m3 • Totaal gewicht van het beton: 206.000 ton • Maximale windsnelheid in ontwerpberekeningen: 220 km/h • Maximale windsnelheid ooit gemeten in Millau: 150 km/h • Temperatuurgrenzen in ontwerpberekeningen: -35°C tot +45°C • Totale krimp – of uitzet lengte: 2,2 m

Toltarieven

Cijfers over de bouwkosten van de brug lopen uiteen van 310 tot 385 miljoen euro. De firma Eiffage mag dat geld in 75 jaar terugverdienen dankzij een exclusieve exploitatieconcessie. De actuele tarieven zijn te vinden op de website van Eiffage; bij publicatie van dit verhaal was het voor gewone auto’s € 4,90; in de zomermaanden € 6,50. Vrachtwagens betalen € 24,30. Na afloop van de concessie van Eiffage heeft de Franse overheid het eerste recht op exploitatie.

Hoogste brugpijler ter wereld in aanbouw.

Het beeld bij dit artikel is overgenomen van de website www.viaducdemillau.com.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 16 december 2004
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.