Je leest:

Vezelbeton rekt en veert

Vezelbeton rekt en veert

Beton kan aardig wat gewicht dragen, maar als je er aan trekt barst en scheurt het juist makkelijk. Onderzoeker ir. Ivan Markoviæ van de TU Delft heeft nu een vezelbetonsoort ontwikkeld die bestand is tegen druk- én trekspanning. Door het materiaal te verstevigen met staalvezels van verschillende lengtes maakte Markoviæ’s zijn vezelbeton net zo goed als gewapend beton.

Normaal beton heeft een lage weerstand tegen trekspanning: het scheurt makkelijk als er aan getrokken wordt. In normale betonconstructies wordt dat opgelost met stalen wapening, een skelet van metalen draden door het beton. Bij de Sectie Betonconstructies en bij het Micromechanisch laboratorium van de TU Delft ontwikkelde Ivan Markoviæ een andere oplossing.

Dit Amerikaanse vezelbeton is bijzonder flexibel – gewapend beton met een skelet van staalkabels scheurt lang voordat het zover doorbuigt.
TU Delta

Markoviæ verzon een innovatieve betonsoort: hybride vezelbeton, HVB, waarbij zowel de treksterkte als de ductiliteit (mogelijkheid om te vervormen zonder te scheuren) aanzienlijk zijn verbeterd. Het vernieuwende is dat korte (13 mm) én lange staalvezels (60mm) samen zijn gebruikt in één betonmengsel. Markoviæ: ‘De lange vezels zorgen voor een hogere ductiliteit en de korte vezels zorgen voor een hogere treksterkte.’ De staalvezels nemen in het beton een volumepercentage van 1,5 tot 2 procent in.

Fabricage van hybride vezelbeton is duurder dan die van gewapend beton, maar de investering verdient zich ruimschoots terug. HVB is namelijk lichter dan gewapend beton, waardoor bijvoorbeeld transportkosten lager uitvallen.

Volgens Markoviæ kan hoogwaardig hybride vezelbeton zonder noemenswaardige problemen in de praktijk worden ingezet. ‘Wel moet er nog meer onderzoek komen naar de duurzaamheid van dit type beton. Ook moet de kwaliteitscontrole worden aangepast en uitgebreid.’ Markoviæ verwacht binnen drie tot vijf jaar de eerste concrete resultaten te zien van hybride vezelbeton. Toepassingen liggen vooral in de prefab industrie, zowel in de utiliteitsbouw als in de constructieve waterbouw.

Dit artikel is een bewerking van een persbericht van de TU Delft.

Zie verder

Dit artikel is een publicatie van TU Delta.
© TU Delta, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 17 januari 2006
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.